Je eigen huis, maar dan slimmer.

Gepubliceerd door Robot One op

Huis flat isometric

Je wilt dus een smart house, een slimmer huis en je staat helemaal aan het begin. Gefeliciteerd! Waar je nu voor kiest, bepaalt namelijk hoe flexibel je mogelijkheden straks zijn, hoe betrouwbaar en hoe duur. Ik ga je daarbij helpen.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor apparatuur van één merk, waar jij en je huisgenoten vervolgens jarenlang van afhankelijk zijn, of je kunt kiezen voor open standaards, doe-het-zelf oplossingen, solderen en programmeren. Iets ingewikkelder, maar betaalbaar, schaalbaar en vele malen flexibeler.

Dat laatste is dan ook het uitgangspunt van deze blog: we bouwen een smart house en dat doen we zo veel mogelijk zelf. Zonder vast te zitten aan fabrikanten, patenten en voorgekauwde oplossingen.

Stap voor stap

Zeker, het is uitdagend. De hoeveelheid systemen, protocollen en mogelijkheden waar je nu uit moet kiezen, is overweldigend. Op deze blog neem ik je stap voor stap door de keuzes. Zodat er aan het eind iets moois staat waar je niet alleen trots op kunt zijn, maar wat je leven ook gemakkelijker maakt.

Dat is per slot van rekening het uitgangspunt van een slimme woning: die moet jou ten dienste staan. Het licht aandoen als de zon onder gaat, of als er een deur open gaat. En weer uit als er bepaalde tijd geen beweging is geweest. De zonwering sluiten als het te heet binnen wordt. Tenzij het waait. Of regent. Of het midden in de nacht is. Je een bericht sturen dat er iemand aan de deur staat, of binnenkomt terwijl jij van huis bent. Liever nog: een foto laten zien van wie er aan de deur staat of binnenkomt. Als het nodig is een sirene laat afgaan en een alarmnummer bellen. Alle rolluiken automatisch sluiten bij onraad is. Of openen, gewoon omdat het gemakkelijk is. De verwarming, de airco of de ventilatie regelen, je stofzuiger opdrachten geven, je laten zien hoeveel water, gas of elektriciteit je gebruikt of hoeveel je zonnepanelen opwekken. Een signaal geven als daar plotseling iets ongewoons mee gebeurt.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Als je zelf een systeem opbouwt, zijn de mogelijkheden eindeloos. En hoe je je fantasie omzet in werkelijkheid? Ik laat het zien op deze blog. Mijn naam is Pierre Gielen. Ik ben communicatiespecialist en dat mag je naar eigen voorkeur vertalen als content editor, tekstschrijver, copywriter, communicatieadviseur, onderzoeker of bedrijfsjournalist. Maar dan wel één met een passie voor elektronica en computers.

Deze blog zet ik op om mijn ervaringen te documenteren en met je te delen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *