Energiekosten calculator versie 2023

Gepubliceerd door Robot One op

Rendering van huis met energiegrafiek

Zuinig zijn met energie is belangrijker dan ooit. Een smart home systeem kan je daarbij helpen. Zo kun je bijvoorbeeld lampen, huishoudelijke apparaten en thermostaten slimmer besturen. Maar smart home apparaten gebruiken zelf ook stroom. En ze staan meestal 24 uur per dag aan. Wat kost dat per dag? En per jaar, met of zonder prijsplafond? Bereken het met de energiekosten calculator.

Sinds 1 januari 2023 probeert de Nederlandse Rijksoverheid de energieprijzen betaalbaar te houden door een prijsplafond en een verlaging van de energiebelasting. Bij die verlaging gaat het om een vast bedrag. Dat rekent deze calculator niet om naar kosten per eenheid stroom (kWh), omdat dan naar het stroomverbruik van het totale huishouden moet worden gekeken. We willen nou juist weten hoeveel een individueel apparaat aan stroom kost.

Bij het prijsplafond is de prijs per kWh afhankelijk van de vraag of je verbruik per jaar wel of niet boven het vastgestelde maximum van 2.900 kWh uitkomt. Blijf je onder het plafond, dan is de stroomprijs 40 eurocent per kWh. Daarboven betaal je de markprijs, ofwel wat energiebedrijven je durven te vragen. Milieu Centraal geeft hiervoor momenteel een waarde van 71 eurocent per kWh. De calculator geeft voor beide situaties een berekening.

Hoe het werkt:

Vul in de linker kolom hieronder het vermogensverbruik van het apparaat in waarvan je de kosten wilt berekenen, de tijd (in uren) en de prijs per kiloWattuur (kWh). Je kunt de prijzen in het formulier hieronder desgewenst veranderen.

Vul de apparaatgegevens in:

 Aantal uren gebruik per dag
 Vermogensgebruik in Watt
 Prijs per kWh in € (onder prijsplafond)
 Prijs per kWh in € (boven prijsplafond)

Berekende energiekosten:

 Vermogensgebruik per dag in kWh
 Kosten per dag in €
 Geschatte kosten per dag BOVEN plafond
 Vermogensgebruik per jaar in kWh
 Kosten per jaar in €
 Geschatte kosten per jaar BOVEN plafond
 Emissie per jaar in kg CO2 (fossiele elektriciteit)
CO2-uitstoot per jaar is berekend op basis van grijze stroom

Met bovenstaande gegevens kun je bepalen waar en hoe je in huis kunt besparen op je stroomverbruik en je CO2-uitstoot. Wil je het echt goedkoop en goed voor het milieu maken? Overweeg dan zonnepanelen: de stroomkosten en CO2-uitstoot komen dan beide op 0!

Wist je dat het gemiddelde stroomgebruik van een Raspberry Pi 4B, inclusief netvoeding, minder is dan 5W?

Geen idee wat het stroomverbruik van je apparaat is? Het hoort op de CE-sticker te staan, maar beter nog kun je het daadwerkelijk zelf meten met een stroommeter. Dat is niet alleen handig om de grote slurpers in huis aan te wijzen (vaak oude koelkasten en vrieskisten die aan vervanging toe zijn), maar ook om het verbruik te meten van ‘slapende’ ladertjes die dag en nacht in het stopcontact blijven, of apparaten die altijd op stand-by staan.

Stroommeetapparaat / Energiemeter

Geen zin om je koelkast uit de inbouwkeuken te slopen om op de sticker te kijken? Checken of een fabrikant met de cijfers sjoemelt om een A+++ label te krijgen? Op een stroommeter zie je direct op een groot en helder display hoeveel jouw apparaten werkelijk verbruiken.

Bekijk op Amazon Bekijk op Bol.com

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *