Eindelijk een standaard voor je smarthome. Of niet?

Gepubliceerd door Robot One op

Testbeeld vervormd

Iedereen zijn eigen smarthome protocol. Het klinkt lachwekkend, maar is op het moment de situatie bij fabrikanten van hardware. Via Domoticz en Node-RED hangt je systeem bij wijze van spreken met plakband en elastiekjes aan elkaar. Een apparaat van Tuya werkt niet samen met een hub van Ikea en een apparaat van Ring niet met een apparaat van Google. En met SmartThings alleen als je bereid bent ieder jaar een nieuwe deurbel aan te schaffen.

Voor fabrikanten is het een verdienmodel: verkoop een afgeschermd systeem en alle apparaten die daarbij horen. Plus een abonnement om beelden en data in de cloud op te slaan. Maar voor gebruikers is het hoogst irritant, kostenverhogend en bovendien vaak minder stabiel. Allesbehalve smart.

Daarom is de Connectivity Standards Alliance (CSA) begonnen met het bedenken van een open smarthome protocol. Bij die club zijn ‘alle’ grote wereldwijde merken aangesloten. CSA zegt zelfs samen te werken met het World Economic Forum. Waarom dat nou in een promotiefilmpje moest worden genoemd, is me onduidelijk. Er zijn vast wel wat wappies die daar een opinie over hebben.

Het smarthomeprotocol gaat Matter heten en op de gelikte webpagina staan allerlei superlatieven over hoe baanbrekend het is, maar nog geen technische details. Mij bekruipt bij het lezen een déja vu gevoel. Er zijn veel vergaderclubs die zich af en toe moeten laten horen om de subsidieverstrekkers of private financiers tevreden te houden. Dan wordt er gesmeten met dure termen als market guided technology standards, collaborative communities, actionable outcomes, new levels of interoperability. Goed voor de reclamebureaus, maar concrete vooruitgang is moeizaam. Het eerste Matter-compatibele apparaat had rond deze tijd op de markt moeten komen, maar is uitgesteld tot eind 2022.

Dan blijkt waar dat gevoel vandaan komt: de Connectivity Standards Alliance is namelijk de nieuwe naam van de Zigbee Alliance, de club die al sinds 2002 van Zigbee een standaard wilde maken. Wat meteen alweer leidde tot twee standaards: een voor lampen en een voor sensoren. Die praten namelijk nog steeds niet met elkaar. Hopelijk betekent 1 standaard nu ook werkelijk 1 standaard…

Standards
Comic van xkcd

Het is ook nog steeds niet vanzelfsprekend dat je een Zigbee apparaat van het ene merk kunt gebruiken met een hub van een ander merk. Of met een smarthomesysteem als Domoticz of Home Assistant. De meeste apparaten werken dan wel met Google Nest of Amazon Alexa, maar dat zijn vooral interfaces voor de bediening van je apparaten en geen volwaardige smarthomesystemen.

Wel behoefte aan

Hoe leuk het ook is om in je blog dergelijke initiatieven af te branden, we hebben er eigenlijk wel behoefte aan. Een open protocol-laag over alle hardware heen die op basis van IP werkt, geen gebruik maakt van hubs en volledig zonder internetverbinding in een lokaal netwerk kan draaien. Dat is wat Matter belooft. Medio 2022 zal er een SDK verschijnen en tegen eind volgend jaar zijn de eerste apparaten met Matter te koop.

We gaan zien hoe die zijn in te passen in bestaande smarthome-systemen en of ze toegankelijk worden gemaakt voor hobbyisten. En zal het in een Matter-netwerk mogelijk zijn om zelfgebouwde IoT sensoren op te nemen? Het enige commerciële product waarmee dat momenteel kan is, is SmartThings. Nog even geduld, we houden de ontwikkelingen in de gaten.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *