IoT-platform Tuya stopt met ondersteuning IFTTT

Gepubliceerd door Robot One op

Beslissing raakt smarthome-gebruikers over de hele wereld

Het Chinese bedrijf Tuya/Smart Life maakt vandaag (28 april 2020) bekend per 26 mei 2020 te stoppen met de ondersteuning van IFTTT. Daardoor werken veel goedkope Chinese IoT apparaten plotseling niet meer samen met de meest populaire smarthome-systemen.

Tuya stopt met ondersteuning IFTTT
Tuya kondigde het besluit aan via een notificatie in de eigen Smart Life app.

Het verdwijnen van ondersteuning voor IFTTT zal consumenten over de hele wereld raken. IFTTT wordt namelijk veelvuldig gebruikt om Chinese smarthome-producten te koppelen aan andere (online) diensten. Het gaat om uiteenlopende apparaten, van slimme lampen tot rolluikbesturingen en complete alarmsystemen. Veel van deze goedkope producten werken via WiFi en zijn gebaseerd op het commerciële IoT-platform van Tuya. Ze worden door tientallen fabrikanten verkocht met een zogeheten ‘plakmerk’. Ook bij de Action liggen goedkope smarthome producten van Tuya in het schap onder de merknaam LSC. Ze leken tot nu een betaalbaar alternatief voor de vaak duurdere apparaten van andere fabrikanten.

Mensen die hun hele huis hebben ingericht met deze ‘slimme’ producten, zullen op zoek moeten naar een andere manier om deze te integreren met hun smarthome hub. Denk aan het gebruik van een API (online interface). Op de ontwikkelaarswebsite iot.tuya.com kondigt het bedrijf echter aan ook de toegang tot de API te gaan beperken per 30 mei. Blijft over het vervangen van de firmware in al je Tuya apparaten.

Die laatste oplossing levert een hoop werk op en is niet voor iedere gebruiker weggelegd. Ook gaat daarmee de integratie van het apparaat met Google Assistent of Amazon Alexa verloren. Voor zover bekend blijven de apparaten van Tuya voorlopig wel met deze diensten werken. Voor de toekomst worden echter geen beloften gedaan.

IFTTT: If This Then That

IFTTT (IF This Then That) is een laagdrempelige onlinedienst uit de VS waarmee deze apparaten zijn te koppelen aan apparaten van een andere fabrikant. Je kunt bijvoorbeeld met een tweet of een commando in de browser ervoor zorgen dat thuis je licht aan of uit gaat.

In december 2019 kondigden Google, Apple, Amazon, Ikea, Samsung, Signify (Philips Hue) en nog een handvol andere fabrikanten aan te gaan werken aan een open protocol voor smart homes. Zodat alle apparaten straks met elkaar samenwerken en we niet meer met kunst- en vliegwerk verschillende sensoren, besturingen, robots en hubs aan elkaar moeten koppelen. Zie: Open smart home protocol op komst.

Tuya doet niet mee in deze alliantie. Het bedrijf verwijst naar de eigen Smart Life app voor automatiseringsfuncties. De app kan echter een volledig smarthome-systeem niet vervangen.

De beslissing van Tuya toont aan dat het riskant is om te vertrouwen op de clouddiensten van grote Chinese bedrijven. Een online dienst kan namelijk te allen tijde worden gewijzigd zonder dat de gebruikers daar iets over te zeggen hebben. Lees hierover ook mijn blog: Een cloudserver in China? Nee bedankt!


3 reacties

Ik · 28 april 2020 op 19:15

Tuya-compatibele producten blijven toch wel gewoon werken, dus de LSC-producten van de Aldi bijvoorbeeld? Het is toch alleen IFTTT dat straks niet meer werkt?

    Robot One · 28 april 2020 op 23:10

    Het is alleen IFTTT, voor nu. Inmiddels heb ik contact opgenomen met Tuya voor het verstrekken van API authorisatie. De reactie was teleurstellend. Tuya beperkt de toegang tot de API en daardoor zal er in de toekomst geen mogelijkheid meer zijn om Tuya-producten aan Domoticz of enig ander smarthome-systeem te koppelen. Wil je dat wel, dan zit er niks anders op dan de Tuya apparaten die je al hebt te voorzien van andere firmware.

Erwin · 25 juli 2020 op 20:08

ik het zelf gemaakt via deze webpagina.

https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=27588

Werkt perfect bij me

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *