Een cloudserver in China? Nee bedankt!

Gepubliceerd door Robot One op

Starend oog

Notificaties via SMS of Wifi

Steeds meer Chinese apparatuur werkt alleen via Wi-Fi. Via een cloudservice kan de installatie mededelingen sturen naar een speciale app op je telefoon. Dat lijkt handig en is het in veel gevallen ook. Maar ik ben er geen fan van. Want hoe zit het met de privacy? En de betrouwbaarheid?

Camera’s en andere Internet-of-Things (IoT) systemen die je kunt besturen met een app en die afhankelijk zijn van Wi-Fi, zoeken doorgaans contact met een server in China. Ook de app op je smartphone zoekt contact met diezelfde server, zodat ze onderling gegevens kunnen uitwisselen. Dit heeft een aantal nadelen:

  • Niemand weet hoe veel bandbreedte de betreffende servers aan de andere kant van de wereld hebben, hoe stabiel ze zijn, hoe veel verkeer ze aankunnen en hoe snel ze meldingen doorsturen (hoewel dat laatste wel incidenteel is te meten, zijn er geen garanties);
  • Als de eigenaar van de cloudservice besluit de voorwaarden aan te passen, heb je als gebruiker het nakijken;
  • Datzelfde geldt voor de maker van de apps die worden gebruikt. Vaak is er geen sprake van een open systeem, maar van één enkele app die je met je apparaat kunt gebruiken. Je hebt dan niet alleen te maken met een hele kermis aan apps op je telefoon om al je apparaten in de gaten te houden (in plaats van één centrale app die alle informatie bundelt), maar ook met uiteenlopende apps die allemaal toegang willen hebben tot privacygevoelige informatie op je telefoon (contacten, wachtwoorden, belgegevens, media, etc.);
  • De Chinese overheid kan naar believen meekijken. Bedrijven in China zijn namelijk wettelijk verplicht de overheid toegang te bieden tot alle gegevens die zij opslaan of beheren.

Toegegeven, deze nadelen gelden ook als de servers van je cloudservice in bijvoorbeeld Noord-Amerika of Europa staan. Tegen bemoeizuchtige overheden of geheime diensten kun je je als particulier nauwelijks verdedigen. Je geeft gegevens weg waar je naderhand geen controle over hebt en de online dienst kan te allen tijde worden gewijzigd zonder dat de gebruikers daar iets over te zeggen hebben.

Open systemen

Ik ben dan ook een sterk voorstander van open systemen. En als dat niet kan, van systemen die je de vrijheid laten om keuzes te maken over de manieren waarop je met andere apparaten en diensten contact wilt maken. Daarom vind ik het altijd goed als een apparaat je de keuze laat uit bijvoorbeeld notificaties en besturingen via Wi-Fi of SMS, zoals de Digoo alarminstallatie die ik beschreef in een andere blogpost. Lees meer over deze installatie en meer over het gereed maken voor SMS-communicatie in een andere blog op deze website,

Zie ook:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *