Ring doorbell… en goedkope alternatieven

Gepubliceerd door Robot One op

Pakjesbezorger aan de deur

Maak je deurbel ‘smart’ voor weinig

Het is een briljant idee in het tijdperk van de pakjesbezorger: een deurbel die jou op je smartphone belt, laat zien wie er voor de deur staat en je zelf terug laat praten.

Deurspionnetje

Oké, met een spionnetje of luikje in de deur lukt dat ook. En terugpraten op afstand hadden we al in flats uit de jaren zeventig. Dat heette toen een intercom. Met zelfs een knopje om de deur open te maken. Zien wie er voor de deur staat was tien jaar later ook mogelijk, met een analoge (zwart/wit) camera en een beeldbuis. Nu is het er voor iedereen, dankzij internet, goedkope digitale camera’s en niet te vergeten de smartphone.

De standaard: Ring

De Ring deurbel (inmiddels van Amazon) is ongekend populair. Het is de standaard waar alle andere slimme deurbellen aan worden afgemeten. De Ring is met zijn afmetingen van 13 bij 6 cm groot voor een deurbel. Maar hij heeft wel een ingebouwde camera, infrarood-leds als nachtverlichting en een tweeweg-intercomsysteem. Dat alles zorgt ervoor dat je via een app op je telefoon wordt gewaarschuwd als er beweging wordt gesignaleerd of en/of iemand aanbelt.

Op de speciale app (voor iOS, Android en MAC, niet voor Windows of Linux!) kun je naar live beelden kijken en met je bezoeker praten (tweerichtingsspraak). De deurbel werkt op batterijen of netvoeding (afhankelijk van de uitvoering) en stuurt het signaal draadloos via WiFi het internet op. Een mooie uitdaging voor hardware hackers!

De originele Ring is schappelijk geprijsd. Voor nog geen 100 euro krijg je alles wat je nodig hebt om je voordeur te bewaken. Met een resolutie van 1280×720 beeldpunten (half HD) is het beeld scherp zat om goed te kunnen zien wie er aan de voordeur staat, maar niet om in te zoomen op de overkant van de straat, mocht je dat willen. Andere Ring-modellen bouwen voort op het principe, maar hebben full HD (1920×1080 pixels) resolutie, een netvoeding, verbeterde software, een andere behuizing, de mogelijkheid tot gebruik als deurspionnetje, etc. Daar hangt dan wel weer een ander prijskaartje aan. De duurste Ring kost zelfs 5x zo veel als de ‘oer-Ring’. Daar komt nog bij dat je een abonnement moet nemen als je beelden wilt opslaan en terugkijken. Voor € 30 per deurbel per jaar worden je beelden 30 dagen opgeslagen in de cloud. Je kunt ze dan bekijken, downloaden of delen.

Ring 1

De Ring 1 is de eerste en goedkoopste versie van de bekende slimme deurbel-serie. Deze uitvoering is fors van omvang door de ingebouwde accu. Je kunt hem dus volledig draadloos gebruiken, maar ook aansluiten op de bestaande beltrafo (niet meegeleverd). De resolutie is HD (1280×720)

Bekijk op Amazon Koop op Bol.com

Ring 2

De Ring 2 is een verbeterde versie van de Ring 1, met Full HD resolutie (1920×1080) en een verwisselbare accu, zodat je voor opladen niet meer het hele apparaat van de muur hoeft te schroeven. Qua uiterlijk en uitvoering is deze deurbel echter vrijwel gelijk aan het goedkopere model.

Bekijk op Amazon Koop op Bol.com

Ring Pro

De Ring Pro heeft als belangrijk voordeel dat het uiterlijk meer in de buurt komt van een ‘gewone’ deurbel: hij is kleiner en valt dankzij de 4 verwisselbare frontjes minder op. Maakt haarscherpe full HD (1920×1080) opnamen. Netvoeding en Chime (gong) worden meegeleverd.

Bekijk op Amazon Koop op Bol.com

Zak geld aan je voordeur

Misschien klinkt het of je met zo’n Ring een zak met geld aan je voordeur hangt voor iedereen die hem wil meenemen (en op de koop toe neemt dat zijn boeventronie wordt gefilmd). Ring biedt je wel een verzekering aan: wordt je deurbel gestolen, dan krijg je een nieuwe. Maar dan hooguit één keer. Alleen als je je Ring via de officiële kanalen hebt gekocht (dus niet tweedehands of via Ebay). Als je aangifte doet. En als je binnen 15 dagen een vervanger aanvraagt. Dat zijn nogal wat eisen.

De Ring deurbel werkt alleen met een smartphone app. De Ring 2 of hoger kun je beperkt besturen met Alexa, de spraakservice van Amazon. Daarmee kun je een bijbehorende lamp (‘floodlight’) inschakelen of de beelden van de camera live bekijken op een interne monitor (de Alexa Echo Show).

Koppelen met Domoticz of een ander huisautomatiseringssysteem kan het eenvoudigst via IFTTT (daarover meer in ander artikel), maar ook via een inofficiële Ring API of een Python script oplossing. Daardoor kun je bijvoorbeeld automatisch een lamp aandoen, maar dan binnen, zodra er iemand aan de deur komt. Een mp3 met huiselijke geluiden of een blaffende hond afspelen via je geluidsinstallatie. Andere bewakingscamera’s in en om het huis activeren. Alleen een beeld van je voordeur op je TV of monitor openen , is zover bekend nog niet gelukt. En dat is een ernstig gemis.

Te duur?

Vind je de Ring deurbel te duur? Het kan ook goedkoper, namelijk vanaf een tientje of twee!

Een goedkope Chinese Ring kloon

Chinese videodeurbel

Inmiddels is het succes van de Ring aanleiding voor tientallen andere fabrikanten om ook een WiFi-deurbel uit te brengen. De goedkoopste die ik vond was een merkloos model ‘Smart Video Doorbell’ op de website Banggood voor ongeveer 3 tientjes. Waar nog wel de prijs van een paar flinke 18650 type accu’s bijkomt. En eventueel een lader voor die accu’s. Je krijgt voor dit geld een merkloze Ring kloon die bij nader inzien overeenkomt met de Video 2 deurbel van het Chinese merk Eken. Voor zover bekend is hier geen API voor. Ook wordt er niets gepubliceerd over het protocol.

Als iemand informatie hierover heeft, deel dit alsjeblieft!

Video-deurbel

Er zijn diverse videodeurbellen van dit type; allemaal net even anders. De specificaties komen vrijwel overeen met die van de Ring 1. De meegeleverde gong werkt via het 433MHz protocol. Dit betekent dat in Domoticz eenvoudig is te detecteren (via RFXCOM) of iemand aanbelt.

Koop op Amazon Koop op Banggood Koop op Bol.com

De camera zendt niet permanent uit, maar doet dit pas als er een signaal wordt doorgegeven via WiFi. Dat is een methode om de batterijen zo lang mogelijk mee te laten gaan. Daardoor duurt het wel lang voor er daadwerkelijk een live beeld wordt doorgestuurd naar de mobiele telefoon-app. De meeste pakketbezorgers hier in Nederland hebben niet het geduld om 30 seconden zonder reactie aan de deur te wachten. En voor de hardware hackers onder ons: het scannen van het IP adres en de open poorten is hierdoor wat lastiger dan normaal.

Batterijen

De deurbel heeft een aansluiting voor de AC-beltransformator (8V) van je traditionele deurbel, maar werkt op 2 of 3 batterijen van het type 18650. Dat lijkt tegenstrijdig, maar de beltrafo wordt alleen gebruikt om de accu’s met een klein stroompje steeds goed geladen te houden. Verplicht is dit niet, maar wel handig. Zo hoef je niet om de paar maanden de deurbel van de muur te schroeven, om de accu’s eruit te halen en ze met een externe lader weer volledig op te laden. Geheid dat je dat een keer vergeet.

Het batterijcompartiment biedt ruimte voor 3 stuks 18650 batterijen. Die zijn parallel geschakeld en dus alleen bedoeld om meer stroom te kunnen trekken. Met 2 batterijen werkt het ook. Ze zijn niet inbegrepen en moeten apart worden besteld. Het schijnt dat ze tegenwoordig ook te koop zijn in winkels voor e-sigaretten (daar heb ik geen ervaring mee).

Een punt van aandacht is dat 18650 batterijen erg gevoelig zijn voor zowel over-lading als over-ontlading. Koop dus het liefst ‘protected’ accu’s van een goed merk. Die hebben een ingebouwde beschermingsschakeling. Laad ze voor installatie volledig op met een externe netlader. Via de AC-aansluiting van de deurbel duurt dit een eeuwigheid.

Koppeling aan Domoticz

Last but not least, er is geen bekende API waarmee ik de camera een foto naar mijn domoticasysteem kan sturen. Natuurlijk werkt de deurbel met het 433MHz-protocol en dit signaal is gemakkelijk via RFXCOM op te vangen in Domoticz, maar de volgende stap, het onderscheppen van het beeld via WiFi en het verzenden van beelden via een meldingsdienst (ik gebruik hiervoor Telegram), ontbreekt. Net als bij de veel duurdere originele Ring.

El Cheapo: 15 euro

Wil je het helemaal goedkoop, dan is het allereerst goed om te overwegen wat de belangrijkste functies van een slimme deurbel zijn. Wil je echt die ouderwetse intercomfunctie? Wil je met de pakketbezorger praten om hem te zeggen dat hij het pakketje bij de buren moet afleveren? Waarschijnlijk doet hij dat al uit eigen beweging voordat je de kans hebt om iets in de microfoon te roepen. Wil je via je deurbel aan onbekenden laten weten dat je niet thuis bent? Ook dat lijkt me eerder een veiligheidsrisico dan een geruststelling. Nee, je wilt weten wie er voor je deur staat, voordat je openmaakt en als je er niet bent, eventueel de opname opslaan voor het geval het achteraf geen goed volk blijkt te zijn.

A creep at my door :-)
Een creep aan je deur?

Dat kan allemaal met een houtje-touwtje oplossing die gebruik maakt van Domoticz, een ESP32-CAM module en een goedkope (‘draadloze’) deurbel. Totale kosten, als je nog een oude gsm-lader hebt liggen, ongeveer een tientje. Voordeel nummer 1: je hebt alles zelf in de hand; hoe het drukken op de deurbel wordt geregistreerd, welke acties vervolgens worden ondernomen en waar de opnamen (offline) worden opgeslagen. Nadeel nummer 1: de beeldkwaliteit is niet geweldig: 240 x 320 pixels. Om te zien wie er aan de deur staat of snel een inschatting te kunnen maken van een situatie is dat echter genoeg. Vooropgesteld dat er genoeg licht is, want IR-leds zitten hier niet bij.

Elk nadeel heb natuurlijk ook zijn voordeel: met deze camera gekoppeld aan Domoticz kun je razendsnel een afbeelding van je voordeur naar je mobiel sturen, bijvoorbeeld via de populaire dienst Telegram. In een ander artikel zal ik verder ingaan op deze camera, hoe je hem programmeert en wat de mogelijkheden zijn voor het hiermee opzetten van een huisbewakingssysteem in Domoticz.

ESP-32 CAM

De ESP-32 CAM is een kleine programmeerbare module met een quadcore processor, WiFi en een camera. Zo is het mogelijk om voor een habbenkrats een beveiligingscamera te bouwen, al dan niet met gezichts- of nummerplaatherkenning. Dat maakt hem ook geschikt voor een zelfbouw slimme deurbel. De schakeling past in een lucifersdoosje!

Koop op Amazon Koop op Banggood

Kortom: keuzes en mogelijkheden genoeg. Als je er het budget voor hebt, is de Ring een mooie optie, maar er zijn tal van andere merken die gelijksoortige deurbellen aanbieden. Eén ding hebben ze echter allemaal gemeen: ze zijn geen van allen volledig transparant of naadloos inpasbaar in een bestaand huisautomatiseringssysteem. Is dat belangrijk voor je, dan zul je zelf aan het knutselen moeten slaan.

Zie ook:


3 reacties

P. Hermans · 25 april 2020 op 21:18

De ESP32CAM is een ideaal printje om als deurbel te gebruiken. Inmiddels heb ik deze als deurbel met een aangepaste code. Je vind diverse codes online, maar vond ze teveel extra’s hebben, maar ook miste er dingen in de code. Het is nu mogelijk om een stream open te zetten en een image capture, dat kon met de originele code ook. Het beeld heb ik op 800×600 (ipv 320×24), maar dan zit je echt aan de grens van stream/uploade capaciteit van de ESP32CAM. De stream loop +/- 5 sec. en bevriest dan 1 sec en gaat dan weer verder voor +/- 5 sec. Mogelijk deze naar 600×480 zetten om wat minder belasting te crieeren. Daarnaast heb ik er een drukknop aan toegevoegd met LED ring. Deze LED ring licht blauw op en bij drukken gaat deze 15 sec wit. Op dat moment wordt er ook een dummy in domoticz aangestuurd door de ESP32CAM. Als laatste heb ik nog toegevoegd dat je de aansturing van de LED ring aan en uit kan schakelen met een http string. Zodat je deze ‘s nachts uit zou kunnen zetten om geen aandacht te trekken. Momenteel bezig met een mooie behuizing, formaat 7x4cm wat vele malen kleiner is dan een ring deurbel. Al met al, een leuk knutsel projectje met vele opties. Een echte aanrader als je van knutselen houd.

Robot One · 25 april 2020 op 22:47

Klinkt goed! Ik heb de ESP32CAM ook maandenlang als voordeurcamera gebruikt en via Domoticz gekoppeld aan mijn draadloze (433MHz) deurbel. Hij stuurde mij een foto via Telegram als er werd aangebeld. Ik heb hiervoor de standaard Espressif ESP32CAM example software gebruikt die via de Arduino ide onder Examples is te vinden. Zag recent dat er ook een meer gebruiksvriendelijke versie is te vinden op https://hackaday.io/project/168563-esp32-cam-example-expanded. Mijn camera zat overigens in een aparte behuizing die achter het raam bij de voordeur was geplakt. Ik ben benieuwd naar jouw behuizing.

P. Hermans · 7 september 2020 op 22:33

Als behuizing heb ik eerst een 3D geprinte versie gemaakt om te zien of alles past. Daarbij moet ik wel zeggen, dat de behuizing geen IP-keur heeft. Dus 100% waterdicht is deze niet, maar voor mij was dat geen probleem, aangezien deze niet vol in de regen hangt.

Ben nu ook bezig met een ESP-eye, dit is een broertje/zusje van de ESP32CAM. Zie de volgende foto voor wat er geknutseld is met deze camera’s.
https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?f=35&t=32536&start=99

De geprinte behuizing voor de ESP32CAM is inmiddels vervangen voor een uit kunststof blok gefreesde behuizing. een geprinte behuizing gaat het in de volle zomer niet uithouden als men dan ook nog op de knop moet duwen. Dit wil ik ook voor de ESP-eye gaan doen, maar dat is toekomst muziek

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *