Een extra gong voor je Ring deurbel, maar dan goedkoper

Gepubliceerd door Robot One op

Traditionele gong

Koppel Ring via Domoticz met een daadloze deurbel

Wil jij ook een extra gong voor je Ring deurbel? Of twee, of drie? Dan ben je vast gestruikeld over de hoge prijs. De simpelste uitvoering kost los € 35,-. De ‘pro’ met groter bereik maar liefst € 59,-. Maar het kan zes tot tien keer goedkoper, door je Ring deurbel via Domoticz met een goedkope draadloze deurbel te laten ‘praten’.

Zelf ben ik niet echt onder de indruk van de Ring Chime. Hij is omslachtig op te zetten via de Ring app (en als dit mislukt moet je de app zelfs verwijderen en helemaal opnieuw installeren). Het volume kan wat mij betreft ook wel wat luider. De eerste de beste draadloze deurbel van de Action klinkt harder en is niet afhankelijk van een WiFi signaal.

Door beide apparaten, zowel de Ring deurbel als de goedkope draadloze gong te koppelen aan Domoticz kun je ze heel eenvoudig met elkaar laten praten.

Handig voor slechthorenden:
Geef een lichtsignaal als er iemand aan de deur is. Laat via IFTTT en/of Domoticz een lamp knipperen!

Wat heb je nodig:

  • Een goedkope draadloze deurbel die op 433MHz werkt;
  • Een Raspberry Pi met RFXCOM hardware en Domoticz geïnstalleerd;
  • Natuurlijk een reeds geïnstalleerde Ring deurbel.

Stap 1: een goedkope draadloze deurbel

Start met de aanschaf van een goedkope draadloze deurbel die op 433MHz werkt. Ik gebruik de versie die bij de Action te koop is voor momenteel € 5,95 (zowel in zwart als wit verkrijgbaar). Soortgelijke apparaten zijn onder diverse merknamen elders te koop voor ongeveer een tientje, zoals de Gamma. In online shops betaal je vreemd genoeg vaak een veelvoud daarvan. Vergelijk onderstaande prijzen maar eens.

Draadloze deurbel

Goedkope draadloze deurbellen die op 433MHz werken zijn ‘overal’ te koop. Ik koos de allergoedkoopste, van het merk Select Plus (alleen bij de Action, in de winkel verkrijgbaar). Deze en vergelijkbare modellen worden ook online verkocht.

Koop op Amazon Bekijk bij Gamma Koop op Bol.com

Ring Chime

De originele Ring Chime om je deurbel overal in huis te kunnen horen. Werkt zonder kunstgrepen samen met je Ring deurbel. Je kunt Chimes op meerdere plekken in huis plaatsen.

Bekijk op Amazon Koop op Bol.com

Ring Chime Pro

De Ring Chime Pro heeft twee WiFi antennes om het bereik van je deurbel te vergroten. Handig als de afstand tot de voordeur wat groter is, zo lang er maar een WiFi verbinding is. Werkt zonder kunstgrepen samen met je Ring deurbel.

Bekijk op Amazon Koop op Bol.com

Test eerst of het setje ‘gewoon’ werkt, door de gong in een stopcontact te doen en de batterij in de drukknop te stoppen. Als je niet al te kritisch bent, kun je op deze deurbel uit maar liefst 36 vals klinkende melodietjes kiezen. Gelukkig zit er ook een gewone ‘ding-dong’ op.

Stap 2: koppel de deurbel aan Domoticz

Ga in Domoticz naar het tabblad Schakelaars en kies bovenaan de pagina de knop ‘Leren’. Je krijgt de melding ‘Druk op een knop van de afstandsbediening’. Druk op de deurbelknop. Er verschijnt nu een popup waarin je de gedetecteerde ‘schakelaar’ een naam kunt geven en een type kunt kiezen. Noem hem gewoon ‘Deurbel’ met als type, je raadt het ‘Doorbell’. Sla de instellingen op en er is een apparaat genaamd Deurbel aan Domoticz toegevoegd. Noteer de Idx (het apparaatnummer). Dat heb je zo dadelijk nodig.

Het leuke hieraan is dat het apparaat twee kanten op werkt: als ontvanger, maar ook als zender. Zo geeft het aan Domoticz de status door als er op de deurbel wordt gedrukt. Die informatie kun je gebruiken in een script om acties te triggeren. Maar je kunt omgekeerd ook vanuit Domoticz het apparaat ‘triggeren’, waardoor de deurbelcode wordt verzonden en de gong afgaat.

Stap 3: koppel Ring deurbel aan Domoticz via IFTTT

Er is geen openbare Ring API (web-interface). Maar er zijn wel wat functies bereikbaar via openbare diensten. Zoals: geef aan wanneer er beweging is gedetecteerd of wanneer er op je knopje is gedrukt. Die statusgegevens zijn beschikbaar in IFTTT: If This Then That.

IFTTT

IFTTT is een gratis online dienst die internet-applicaties aan elkaar koppelt. De naam verwijst in dit geval naar de functie: een conditionele actie die in programmeertalen om de haverklap voorkomt: als aan conditie A is voldaan, voer dan routine B uit. Veel fabrikanten van hardware hebben de toegang to hun status voor IFTTT opengesteld, waaronder Ring. De functionaliteit is beperkt, maar nuttig. We kunnen namelijk een actie triggeren afhankelijk van de vraag of er is aangebeld of beweging is gedetecteerd. In dit geval gebruiken we natuurlijk de actie ‘Aangebeld’ als trigger.

IFTTT schermafdruk Ring

Wat moet er gebeuren als er is aangebeld? De gong moet overgaan. Ofwel: IF Ring beller THEN schakel deurbelgong in. Hierbij maken we gebruik van die prachtige optie van Domoticz: besturing via webrequest. Klik in IFTTT op de ‘+’ en voeg als actie toe: Webhooks.

Je krijgt nu de mogelijkheid om allerlei informatie toe te voegen, maar het enige wat echt belangrijk is hier, is de URL die je invult. De rest laat je ongemoeid. Zie het plaatje hieronder.

Schrmafdruk IFTTT webhooks

Lijkt dat op abracadabra? Groot gelijk. Het is dan ook bedoeld om apparaten met elkaar te laten praten. Laten we de URL eens fileren om erachter te komen wat hier gebeurt:

https://217.81.183.283:443

Dit is het externe(!) adres van de Domoticz server. Hier moet je dus je eigen externe IP-adres invullen. Als je het vergeten bent, open de website What’s my IP en je krijgt het meteen te zien.

Het is meteen al duidelijk dat je op je modem port-forwarding moet hebben ingesteld hiervoor, anders is Domoticz niet extern bereikbaar. IFTTT kan nu eenmaal geen webrequests naar je lokale netwerk-adressen sturen. Lees meer over port-forwarding in het artikel Starten met de Raspberry Pi.

/json.htm

We gaan het gegevensformaat JSON gebruiken, letterlijk: JavaScript Object Notation. Het is een manier om data door te sturen in voor mensen leesbare tekens. Wat niet wil zeggen dat die tekens zinnig lijken…

?username=bWlqbk5hYW0=&password=bWlqbldhY2h0d29vcmQ=

De gebruikersnaam en het password (voor toegang tot Domoticz) worden versleuteld meegestuurd. Hoe weet je dan wat hier in jouw geval moet staan? Daarvoor kun je de Linux app base64 gebruiken op de Raspberry Pi waarop Domoticz draait. Maak een terminalverbinding met PuTTY en tik in:

echo -n 'mijnNaam' | base64

Vul in plaats van mijnNaam je eigen Domoticz-inlognaam in tussen de aanhalingstekens. Linux geeft dan de gecodeerde versie van je inlognaam op de volgende regel. Kopieer dit.

Herhaal de procedure nu voor je eigen wachtwoord (tussen de aanhalingstekens):

echo -n 'mijnWachtwoord' | base64

Linux antwoord weer met het gecodeerde wachtwoord. Kopieer dit ook.

Het laatste deel van de URL is bedoeld voor Domoticz:

&type=command&param=switchlight&idx=104&switchcmd=On

Hier staat dus: er komt nu een commando, namelijk een opdracht om een schakelaar om te zetten, met Idx 104 (de Idx van de deurbelgong) en het commando is: Aan. Vul in plaats van 104 het nummer van jouw deurbel in.

Sla de applet in IFTTT op (‘Create Action’) en schakel hem in. Klaar! Wat gebeurt er nu als er iemand aanbelt? Je deurbel stuurt het signaal door naar IFTTT, die vertaalt het in een webrequest, stuurt dat naar Domoticz en die vertaalt het naar een commando dat via RFXCOM naar je deurbel wordt gestuurd. Overbodig om te vermelden dat dit tijd kost. Meldingen komen dan ook aan met enige vertraging. In de praktijk blijken dat slechts enkele seconden te zijn. Voldoende snel om niet op te vallen.

RFXCOM XL

De RFXCOM bevat niet alleen een krachtige 433MHz transceiver (zender en ontvanger) met een USB-interface, maar vertaalt ook vele tientallen protocollen van uiteenlopende sensoren, besturingen, weerstations, etc. Bijna maandelijks komen daar nieuwe apparaten bij, via firmware updates. De RFXCOM werkt naadloos samen met de meest belangrijkste home automation programma’s, waaronder Domoticz.

Koop op Bol.com

Ring 1

De Ring 1 is de eerste en goedkoopste versie van de bekende slimme deurbel-serie. Deze uitvoering is fors van omvang door de ingebouwde accu. Je kunt hem dus volledig draadloos gebruiken, maar ook aansluiten op de bestaande beltrafo (niet meegeleverd). De resolutie is HD (1280×720)

Bekijk op Amazon Koop op Bol.com

Ring 2

De Ring 2 is een verbeterde versie van de Ring 1, met Full HD resolutie (1920×1080) en een verwisselbare accu, zodat je voor opladen niet meer het hele apparaat van de muur hoeft te schroeven. Qua uiterlijk en uitvoering is deze deurbel echter vrijwel gelijk aan het goedkopere model.

Bekijk op Amazon Koop op Bol.com

Ring Pro

De Ring Pro heeft als belangrijk voordeel dat het uiterlijk meer in de buurt komt van een ‘gewone’ deurbel: hij is kleiner en valt dankzij de 4 verwisselbare frontjes minder op. Maakt haarscherpe full HD (1920×1080) opnamen. Netvoeding en Chime (gong) worden meegeleverd.

Bekijk op Amazon Koop op Bol.com

Zie ook:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *