Koppel je Ring deurbel aan je Smart TV

Gepubliceerd door Robot One op

Ring beeld op TV

Veiligheid in donkere dagen

Een nieuwe TV terwijl de oude het nog doet? Dat lijkt geen slimme aankoop. Maar als je gedwongen bent tot maandenlang thuiswerken, niet eens meer een avondje uit kunt en al zeker niet naar een evenement of op vakantie, dan wordt de verleiding toch wel groot. Zeker als die nieuwe TV ook een naadloos onderdeel in je smarthome wordt: als de TV is te koppelen aan Domoticz en via je Ring deurbel laat zien wie er voor je deur staat, nog vóór je de kans hebt om de telefoon te pakken.

Update 11 december 2021: Inmiddels heeft Ring een aantal nieuwe deurbellen, waaronder de Ring Pro-2, waarvan je deurbelvideo via SmartThings op je Samsung Smart TV kunt bekijken. Ring heeft hiermee de ondersteuning voor het bekijken van video van de eerste generatie Ring Pro deurbellen gestopt, hoewel deze prima werkte en zeker nog niet achterhaald is. We kunnen er dus vanuit gaan dat Ring/Amazon ondersteuning van deurbelvideo via SmartThings als marketinginstrument gebruikt om klanten te stimuleren telkens de allernieuwste modellen te kopen. Klanten die dat niet willen omdat hun videodeurbel het nog prima doet, worden in de kou gezet. Een weinig duurzame manier van zakendoen.

De nieuwere Samsung TV’s kun je koppelen aan de Ring deurbel. Maar niet iedere TV. En ook niet iedere deurbel. Over die mogelijkheid is niet heel veel informatie online te vinden. Reden voor mij om eens uit te zoeken hoe het nu zit.

Ring (eigendom van Amazon) staat erom bekend dat het zijn livestream voor iedereen afschermt, behalve voor Amazon zelf. Zo kun je er niet vrijuit gebruik van maken via je lokale thuisnetwerk, via Domoticz of anderszins. Ring werkt via de eigen apps, via het Alexa Echo scherm of anders niet.

Het was dus een verrassing om te ontdekken dat je de livebeelden wel kunt afspelen op een Samsung TV. Niet op iedere TV van Samsung. Dan moet je wel een nieuwer model hebben 🙂 en zelfs dan alleen op de luxere modellen van 2020. Gelukkig zijn die nu scherp in prijs aan het dalen. Dat is wel iets om in de gaten te houden.

Werkende modellen

Bekend is in ieder geval dat Samsung TV’s in de modellenreeks UExxTU8500 hiermee overweg kunnen. Fraaie TV’s met 4K UHD beeld in formaten van 43 t/m 65 inch. Deze hebben de app Samsung Smart Things aan boord.

Samsung UK geeft zelf aan dat het ook moet werken met oudere modellen uit 2018 (NU7400 en hoger) en 2019 (RU7400 en hoger). Dit heb ik niet getest. Wel weet ik uit ervaring dat het zeker niet werkt met de modellen uit 2020 met een typenummer lager dan 8500.

Geschikte Smart TV

De TU8500 televisies van Samsung passen prima in je smarthome. Ze zijn te bedienen vanuit Domoticz en laten het live beeld van je Ring deurbel in een pop-up zien. Maar het zijn ook gewoon topklasse TV’s met een levendig en scherp 4K Ultra HD scherm met Dynamic Crystal Color techniek. Ook ‘gewoon’ TV kijken of gamen is dus een prettige ervaring. Verkrijgbaar in formaten van groot tot supergroot.

Bekijk TU8500 Bekijk TU8502 Bekijk TU8510

Helaas werkt ook niet iedere Ring deurbel. Je hebt hier een Ring Pro voor nodig. Dat is een mooi, maar net iets duurder model met een netvoeding in plaats van een accu en daardoor ook een wat slanker formaat. Vorig jaar was deze slimme deurbel met Black Friday eenderde goedkoper dan normaal, dat is dus ook iets om dit jaar naar uit te kijken. Meerdere van deze deurbellen aansluiten (evt. op andere locaties) is overigens geen enkel probleem.

Ring Pro

Om het live beeld van je deurbel op een Samsung TV te kunnen zien heb je een Ring Pro nodig. Deze is slanker van formaat dan de goedkopere modellen en heeft een beter beeld. Maakt haarscherpe full HD (1920×1080) opnamen. Werkt op netvoeding (meegeleverd) dus ook geen gedoe meer met accu’s die moeten worden opgeladen.

Koop op Amazon Koop op Bol.com

Hoe werkt het?

Als iemand aanbelt terwijl je TV aan het kijken bent, verschijnt rechtsboven in beeld razendsnel een venster met het live beeld van je Ring Pro. Ideaal dus om te zien of je van de bank moet komen, of toch liever de deur gesloten houdt. Het beeld in de popup is zonder geluid. Je kunt om het beter te zien wel op Volledig scherm klikken (met de de afstandsbediening van je TV). Dan krijg je na enkele seconden een groot beeld mét geluid. Terugpraten via de TV kan niet. Daarvoor zul je de Ring app op je telefoon moeten gebruiken. Naar de deur te lopen is dan waarschijnlijk wel zo makkelijk (tenzij je slecht ter been bent). Maar niet iedereen is weerbaar of woont in een veilige omgeving. Soms is het gewoon onverstandig om de deur zonder onderscheid des persoons open te trekken.

Kortom: we hebben een legitieme reden om een slimme deurbel en een smart TV te kopen. Uiteindelijk is een gevoel van veiligheid toch onbetaalbaar, zeker in deze donkere dagen. En wie wordt er nou niet blij van een glimmende nieuwe TV met een net weer iets groter en scherper beeld dan de oude?

Je TV instellen

De koppeling van je nieuwe TV met de Ring Pro is eenvoudig. Er is zelfs een video over op YouTube (ook weer van Samsung UK). Opvallend hier is dat in deze video een QLED televisie en een Ring 1 deurbel worden getoond, terwijl Samsung zelf aangeeft dat die hier niet mee werken. Dat is dus behoorlijk onduidelijk. Uit de commentaren onder de video blijkt dan ook dat veel mensen hiermee worstelen.

Als je een Ring 1 hebt en/of een TV die niet tot de goedgekeurde types horen, zou ik dus zeggen: heb niet te hoog gespannen verwachtingen, maar probeer het gewoon een keer. We horen graag via een reactie onderaan dit bericht wat je ervaringen zijn.

Hier volgen de instellingen nog eens stap voor stap. Ik neem aan dat de Ring deurbel al is geïnstalleerd en dat je dus een werkende Ring app op je smartphone hebt. Nu moeten we als eerste op de smartphone instellen dat die ook kan communiceren met de SmartThings app van Samsung. Dat gaat als volgt:

STAP 1:
Installeer SmartThings op je telefoon, als je dat nog niet eerder hebt gedaan. Dit programma is te vinden in de Play Store.

STAP 2:
Open SmartThings en klik op ‘+’ voor het toevoegen van een apparaat.

STAP 3:
Zoek in het menu bij Apparaat toevoegen naar Ring en klik daarop.

STAP 4:
Kies Deurbel.

STAP 5:
Je komt nu op een scherm waar je de locatie van je deurbel eventueel kunt aanpassen. Klik hier op Volgende.

STAP 6:
Nu wordt je de vraag gesteld om de koppeling tussen Smart Things en Ring te autoriseren. Klik op deze knop.

STAP 7:
Je gaat nu naar de Ring app, waar je moet inloggen.

STAP 8:
Kies op het volgende scherm in de Ring app op Autoriseren.

STAP 9:
Je gaat terug naar SmartThings en krijgt een aantal schermen met informatie te zien, die je kunt wegklikken. Uiteindelijk kom je weer op het hoofdscherm van SmartThings, waar je de toegevoegde deurbel ziet staan. Je kunt nu al het beeld van je Ring in de SmartThings app bekijken.

STAP 10:
Nu moet de TV nog worden gekoppeld. Kijk in de App-lijst van je TV of je SmartThings ook op je TV hebt staan. Zo niet, installeer deze dan eerst uit de Appstore op je TV.

STAP 11:
Open SmartThings op je TV en ga naar de Instellingen (het tandwieltje rechtsboven in beeld).

STAP 12:
Kies ‘Notificaties’. Er verschijnt een lijst met – in het begin – alleen de deurbel die je zojuist via je smartphone hebt geïnstalleerd.

STAP 13:
Kies of je alleen gewaarschuwd wil worden als er iemand aanbelt, of ook bij beweging. Sluit daarna de SmartThings app. Dat is alles!

De volgende stap is je Smart TV besturen en monitoren met Domoticz. Hier zijn diverse plugins voor, maar niet alle werken. Met de bovenstaande TV heb ik successen behaald door gebruik te maken van Node Red, de plugin node-red-contrib-samsung-tv-control en het MQTT protocol.

Lees er alles over in het volgende artikel:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *