Een slim huis stuurt je SMS

Gepubliceerd door Robot One op

Hand met SIM kaart

SIM-kaart veiliger dan Wi-Fi

Is alles in je slimme huis afhankelijk van een werkende internetverbinding, mogelijk zelfs Wifi? Dan kun je nog wel eens voor vervelende verrassingen komen te staan, omdat dergelijke verbindingen nog wel eens uitvallen.

Dat is meestal niet erg als de verbinding zichzelf automatisch herstelt, maar als het gaat om bijvoorbeeld een alarminstallatie, dan is het aan te raden om notificaties te kunnen ontvangen via een ander (backup)systeem, bijvoorbeeld SMS. Het betekent dat je een SIM-kaart nodig hebt.

Welke SIM-kaart?

In principe kun je gebruik maken van een SIM-kaart van iedere willekeurige provider zijn die nog 2G aanbiedt.

Wacht even, 2G??? Terwijl 4G al heel normaal is en de kranten al vol staan over 5G? Dat klopt, de meeste M2M (machine to machine) apparaten die data versturen over het gsm-netwerk, maken nog gebruik van 2G. Dit is snel genoeg voor het verzenden van beperkte hoeveelheden data (zoals notificaties), maar hardwarematig eenvoudig en goedkoop te implementeren. Bovendien is de dekking van 2G vaak beter, omdat er gebruik wordt gemaakt van lagere zendfrequenties die gemakkelijker door gebouwen heen gaan.

Wat je in de praktijk dan ook ziet, is dat telefoonproviders op dit moment hun 3G netwerken al aan het afbouwen zijn, maar dat ze 2G nog steeds handhaven, juist vanwege het gebruik van dit netwerk door machines. De dekking van 2G is bovendien vaak beter dan van de nieuwere varianten.

Prepaid volstaat

Een prepaid kaart volstaat. Een abonnement is overkill, tenzij er dagelijks grote hoeveelheden data moeten worden verstuurd. Bij een alarminstallatie is dat doorgaans niet het geval. Als het goed is, zul je slechts zo nu en dan een SMS’je krijgen met de mededeling of het systeem is ingeschakeld, wordt uitgeschakeld of het alarm afgaat. Hoe minder berichten, hoe beter, want dat betekent dat er niks aan de hand is!

Mijn voorkeur gaat uit naar een goedkope kaart van Lycamobile die ik haal in de telecomwinkel om de hoek. Puur gekeken per SMS is Lycamobile niet bepaald de goedkoopste, zo kost een enkele SMS verzenden € 0,21. Daar staat tegenover dat de aanschaf gratis is en waardeer je hem twee keer op met € 5 euro, dan wordt je beltegoed verdubbeld. Met € 20 aan beltegoed kun je 95 SMS-berichten sturen en dat betekent in de praktijk een prijs van € 0,105 per SMS.

Installeren

Hoe gaat het installeren van de SIM-kaart in zijn werk? Haal de SIM-kaart gratis bij een van de dealers en koop bij voorkeur meteen voldoende beltegoed mee. Breek hem voorzichtig af op de gewenste grootte. In de modernste telefoons is nano-formaat gebruikelijk, maar voor de meeste andere hardware, zoals een alarmsysteem met SMS-notificatie, is micro-formaat (het op een na kleinste formaat) noodzakelijk. Je hebt vervolgens een oudere telefoon nodig om de SIM te activeren en op te waarderen. Gelukkig heb ik mijn favoriete Samsung Note 3 van vijf jaar oud die nog prima werkt :-).

Door de telefoon op te starten met de SIM-kaart erin, is deze meteen geregistreerd. Nu kun je opwaarderen met de codes die je via de dealer hebt gekocht, door bijvoorbeeld in te toetsen: 10161871616276# (de code staat hier tussen de *101 en de #, maar is uiteraard al gebruikt :-).

Het telefoonnummer dat bij de betreffende SIM-kaart hoort, kun je opvragen met *102#. De telefoon meldt het nummer van de SIM-kaart, zodat je dit op je dagelijkse telefoon kunt opslaan onder je contacten met een veelzeggende naam, bijvoorbeeld ‘Mijn Alarmcentrale’.

Uit- en inschakelen

Schakel na het opwaarderen de telefoon uit, haal de SIM-kaart eruit en stop hem in je alarmcentrale (of ander apparaat met gsm-functionaliteit). En dit is waar het meestal mis gaat. De manier waarop de SIM-kaart in het apparaat moet worden gestoken, is namelijk niet altijd intuïtief. Ook het icoontje op het apparaat werkt zeker niet altijd verhelderend. Een verkeerd ingestoken SIM-kaart leidt tot vele hoofdbrekens en mogelijk retouren aan de webshop, terwijl het toch heel simpel is om te proberen de kaart eens anders in de gleuf te steken. Voor de Digoo alarmcentrale gaat de kaart als volgt in het apparaat (foto).

De SIM kaart gaat niet altijd op de manier die je verwacht in het apparaat.

Na het insteken van de SIM-kaart, schakel je het apparaat volledig uit en start je het opnieuw op. Na ongeveer een minuut wachten verschijnt het langverwachte tekentje: je hebt bereik!

Bereik voor RF en 2G, niet voor Wi-Fi

Zie ook:


1 reactie

Luuk · 17 juli 2020 op 14:58

Je hoort wel eens van GPS jammers bij auto alarmen en tevens jammers voor telefoon signaal. Kun je met zo’n jammer er voor zorgen dat het signaal van een raam sensor niet meer bij de alarm unit kan komen? Dat zou natuurlijk wel zonde zijn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *