Zonnepanelen worden zelfreinigend

Gepubliceerd door Robot One op

Zonnepanelen zijn in één dag geïnstalleerd

Hoger rendement haalbaar

Het rendement van zonnepanelen loopt na een tijdje terug doordat ze minder licht doorlaten, omdat stof en vuil aan het oppervlakte kleven. Onderzoekers in Wageningen hebben daar iets op gevonden: een dynamische coating die van tijd tot tijd trilt om de viezigheid van de panelen te verwijderen. Het is niet alleen geschikt voor zonnepanelen: ook je ramen hoef je straks niet meer te (laten) lappen.

Het principe wordt al toegepast in moderne spiegelreflexcamera’s: de sensor trilt bij het inschakelen kort op een ultrasone frequentie, waardoor eventuele stofjes die anders in beeld zouden komen, naar beneden vallen. Alleen is de beeldsensor in een DSLR doorgaans klein: 5,4 tot 8,6 cm2. Een heel zonnepaneel van 2 m2 oppervlakte en tot 50kg gewicht, laat je niet zomaar trillen. Dan komt een dynamisch coating van pas: een dunne coating die bestaat uit vloeibare kristallen die met behulp van elektriciteit van vorm en functie kunnen veranderen. Normaal zijn ze hard. Maar als er hoogfrequente stroom doorheen wordt gestuurd, worden ze zachter en gaan ze trillen.

Ook zelfwassende ramen

De Wageningse promovendus Hanne van der Kooij houdt zich voor haal promotie-onderzoek Fysische Chemie bezig met dit soort coatings en benadrukt dat het beslist geen toekomstmuziek is. Materialen die van vorm en functie veranderen bestaan immers al en worden bijvoorbeeld toegepast in touchscreens van moderne smartphones. De onderzoekers Dirk Broer en Danqing Liu (TU Eindhoven) werken aan flinterdunne coatings op glas die bijvoorbeeld ramen schoon houden en aan coatings op robots waardoor hun vingers harder en zachter kunnen worden, zodat ze zowel een baksteen als framboos kunnen oppakken.

De techniek om dynamische coatings te maken, is nog duur en kost veel energie. De onderzoekers van de TU/e en de Wageningen University & Research werken nu samen aan een beter begrip van de materiaalvervorming om efficiëntere productiemethoden te ontwikkelen. Die worden getest in fabrieken in China, waar dynamische coatings op grotere schaal kunnen worden gemaakt.

Zelf ook zonnepanelen zonder investering?

Ook geïnteresseerd in zonnepanelen, maar geen geld voor een flinke investering? Bij Zelfstroom huur je een complete installatie zonder investering, die na 10 jaar jouw eigendom wordt. Je maakt er je huis duurzamer én beter verkoopbaar mee. En als je het slim aanpakt, worden de maandelijkse huurkosten ruim gedekt door de besparing op je energierekening!

€ 100 bonus bij Zelfstroom

Ga zelf stroom opwekken! Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Laat Zelfstroom kosteloos een vrijblijvende berekening maken voor jouw huis en krijg een bonus € 100 als je je via onderstaande knop aanmeldt. Daarmee stimuleer je bovendien de verdere ontwikkeling van deze website!

Bekijk op Zelfstroom

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *