Smarthome problemen tijdens de vakantie?

Gepubliceerd door Robot One op

Signaalstoring beeldscherm

Voorkom storingen in je Domoticz systeem (of los ze op afstand op)

Een vakantiebestendig smarthome (1)

Update 30 juli 2020

Herken je dit? Ben je net ver van huis, kun je ineens je smarthome niet meer bedienen. Je voelt je van het ene op het andere moment teruggeworpen naar de donkere middeleeuwen. Je krijgt geen meldingen meer van deuren die open of dicht gaan, je kunt niet meer naar je beveiligingscamera’s kijken, of je thermostaat instellen… Hoe kan dat en wat kun je eraan doen?

Als Domoticz (of welke andere smarthome hub dan ook) niet meer bereikbaar is, kan dat een aantal oorzaken hebben:

Bliksem

De bliksem is ingeslagen en heeft je apparatuur doorbakken. In dit geval is de situatie meestal uitzichtsloos. Vervangen na thuiskomst is de enige optie.

Stop of aardlekschakelaar

Er is een stop gesprongen of de aardlekschakelaar is geactiveerd. In dit geval is hulp van buitenaf onmisbaar, in de vorm van een vriend of familielid met een sleutel. Hij of zij moet in je huis kunnen om de situatie te verhelpen (en ook belangrijk: de oorzaak op te sporen zodat het niet wéér gebeurt).

Stroomstoring

Er was een tijdelijke stroomstoring, maar Domoticz is daarna niet meer goed opgestart. Als de Raspberry Pi, NAS of andere computer waar hij op draait wel werkt, kun je hem bereiken via telnet (bijvoorbeeld Putty) en Domoticz vanaf de commandline starten:

sudo service domoticz restart 

Voorwaarde is wel, dat je poort 22 van Domoticz via port forwarding van je modem extern toegankelijk hebt gemaakt. Kijk voor instructies in het artikel ‘Extern beheer van je Raspberry Pi‘.

Update mislukt

Je hebt vanuit de browser of vanaf je smartphone geprobeerd Domoticz te updaten, maar daarbij ging iets mis. Updaten vanaf de command line (met Putty) is dan de oplossing:

cd ~/domoticz
sudo ./updatebeta

Als je geen beta-versies van Domoticz wilt gebruiken, vervang je de tweede regel door:

sudo ./updaterelease

Thuisnetwerk onbereikbaar

Je internetprovider verandert zonder dat die dat laat weten je IP-adres. Tenzij je een zakelijk abonnement met een vast IP-adres hebt, is dit een reëel risico. Gebeurt dat in de vakantie, dan heb je een probleem. Je kunt Domoticz niet meer bereiken en ook niet meer naar je beveiligingscamera’s kijken. Je zult dan iemand moeten vragen om op jouw thuisnetwerk in te loggen en het IP-adres op te zoeken, door een browser te openen en te kijken op WhatsMyIPAddress of een vergelijkbare website.

Om te voorkomen dat het zo ver komt, kun je een script installeren dat je een push-notificatie stuurt zodra je IP-adres verandert. Wel zo handig om dit voor de zomervakantie te doen. Zie het artikel ‘Help, mijn IP-adres is veranderd!’

Wat kun je nog meer doen om dit soort problemen te voorkomen?

  • Sluit je smarthomeserver aan op een contactdoos met bliksembeveiliging.
  • Gebruik een officiële Raspberry Pi voeding, alleen die is voldoende krachtig en stabiel voor een betrouwbaar systeem.
  • Sluit een backup-accu aan op je Raspberry Pi (vergelijkbaar met een laptop-accu) om korte stroomstoringen te overbruggen. Het voorkomt niet dat je internetverbinding tijdelijk wegvalt, maar helpt wel voorkomen dat Domoticz crasht.
  • Volg de regel: “If it isn’t broken, don’t fix it.” Als Domoticz goed werkt voor je vertrek, probeer hem dan niet van op een afstand te updaten. Wacht daar gewoon mee tot je weer thuis bent…

Nog meer tips? Laat ze achter in de reacties!

Accuvoeding als de stroom uitvalt

Een stabiele werking van je Raspberry Pi garanderen, ook bij stroomstoring? Dat kan door het gebruik van een UPS, een Universal Power Supply. Net als bij een laptop wordt je accu dan opgeladen als er netstroom is en bij stroomuitval wordt overgeschakeld op de accu. Dat kan met deze UPS-oplossingen. De prijzen lopen sterk uiteen. Je moet er wel twee goede (beschermde) 18650 accu’s bij kopen!

Koop op Amazon.nl Koop op Banggood

Betrouwbare 18650 batterijen

Goedkope 18650 accu’s staan erom bekend dat ze in brand kunnen vliegen, zowel bij onderlading als bij overlading. Dat zal je niet gebeuren als je kiest voor een goed merk, zoals Samsung. Iets duurder, maar wel zo veilig, omdat je nu eenmaal niet altijd thuis bent!

Koop op Bol.com

Contactdoos met overspanningsbeveiliging

Stopcontacten kun je nooit genoeg hebben in je smarthome. Dus waarom genoegen nemen met een contactdoos die maar 4 of 6 aansluitingen heeft? Met deze contactdoos heb je er 12, plus ingebouwde overspanningsbeveiliging.

Koop op Bol.com

Lees ook:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *