IKEA Tradfri Stopcontact aansluiten op Philips Hue Bridge

Gepubliceerd door Robot One op

IKEA Tradfri Stopcontact

Het Philips Hue systeem is flexibel in het toelaten van hardware van andere fabrikanten, zoals IKEA. Dat geldt niet alleen voor lampen, maar ook voor het slimme stopcontact.

Update 18 augustus 2020

IKEA Tradfri Stopcontact

Het aansluiten van een IKEA Tradfri stopcontact op de Philips Hue Bridge is wat omslachtig, maar niet moeilijk. Het vereist dat je het stopcontact dicht bij de Hue Bridge houdt. Dat gaat het gemakkelijkst met een verlengsnoer. Bovendien is het nodig om zowel de Hue Bridge app als de Hue Essentials app te hebben geïnstalleerd op je mobiele telefoon.

STAP 1:
Sluit het stopcontact aan via een verlengsnoer zodat je deze dicht bij de Hue Bridge kunt houden. Of liever nog: er bovenop kunt leggen.

STAP 2:
Steek een naald in de reset-opening van het stopcontact en hou hem daar ongeveer 10s. Als je hem verwijdert gaat het lampje van het stopcontact langzaam fluctueren (knipperen met de rem erop, dus zachtjesaan helder en minder helder worden). Leg het stopcontact op de Hue Bridge.

STAP 3:
Open de Hue app, kies Instellingen > Lampconfiguratie > Lamp Toevoegen > Zoek. De Hue Bridge herkent het stopcontact namelijk alleen als een lamp.

STAP 4:
Open nu de Hue Essentials app, kies het Bridge icoontje (Apparaten) onderaan het scherm en druk vervolgens op de +. Kies voor Slim stopcontact en je komt in een scherm met de keuze tussen het lokale IP-adres van je Bridge en Bluetooth. Kies het eerste (lokaal adres). Ondanks dat je ‘stopcontact’ hebt gekozen, kom je in het scherm Zoek naar lampen:

Hue Essentials

STAP 5:
Klik op Touchlink. Klik vervolgens op Zoek naar lampen en wacht…. Na een tijdje verschijnt de melding dat er geen lamp is gevonden. De On/Off switch staat dan echter al in de lijst. Zo niet: probeer het opnieuw vanaf STAP 2 (of STAP 3 als het stopcontact nog steeds ‘knippert’).

STAP 6:
Voor de bediening maakt het niet uit dat het stopcontact geen lamp is, ik zou alleen de naam en het icoontje in de Hue app veranderen. Voeg hem toe aan een kamer in de Hue app.

STAP 7:
Als je gebruik maakt van Google Assistant, wordt het nieuwe apparaat niet vanzelf herkend. Zeg: ‘Oké Google, synchroniseer mijn apparaten.’ Even geduld, het kan wel 10 seconden duren voor je een reactie van de Assistant krijgt (‘Goed, ik synchroniseer apparaten voor 4 providers’, of hoeveel er bij jou ook zijn aangesloten).

STAP 8:
Ga in Domoticz naar Instellingen > Apparaten > Tabblad Ongebruikt. Tik eventueel in het zoekvenster ‘Hue’ in als je veel ongebruikte apparaten hebt. Je vindt hier het nieuwe apparaat On/Off plug.

Scherm: nieuw apparaat in Domoticz

STAP 9:
Voeg de On/Off plug toe en geef er eventueel een andere naam aan. Hij verschijnt dan in de lijst Schakelaars met als icoontje een lamp. Dat kun je met de configuratie-instellingen veranderen. Er is een icoontje ‘Wall socket’ (stopcontact) beschikbaar in Domoticz. Omdat ik er een ventilator mee wil bedienen, heb ik de naam veranderd in Ventilatie en het icoontje in ‘Fan’.

Stopcontact als Fan in Domoticz

Dat is alles. Ik heb via deze koppelmethode ook geprobeerd om de IKEA Repeater aan te sluiten. Dat lijkt niet te zijn gelukt, want de repeater is niet zichtbaar in de Hue app. Gelukkig is een losse repeater in een Zigbee netwerk feitelijk overbodig. Iedere lamp in het netwerk is namelijk een repeater op zich. En de Tradfri-repeater? Die is ook nog bruikbaar als ietwat overprijsde gsm-lader.

Osram Smart Plug

Behalve slimme stopcontacten van Ikea zijn er inmiddels ook Smart Plugs van Osram die probleemloos samenwerken met de Philips Hue Bridge. Deze hebben als voordeel dat ze kleiner zijn dan de Ikea stopcontacten (niet groter dan het stopcontact zelf). Bovendien zijn ze ongelofelijk simpel te resetten en dus te koppelen met de Philips Bridge (of de Ikea Tradfri Hub) door het aan/uit knopje bovenop zo’n 20 seconden ingedrukt te houden. Goedkoper per 2 (op Bol.com).

Koop op Amazon Koop op Bol.com Koop er 2

Philips Hue Smart Plug

Wil je uiteindelijk toch liever een originele Philips Smart Plug, zoals deze, dan kan dat voor ongeveer € 30. Net als het exemplaar van Osram is deze kleiner dan die van Ikea.

Koop op Amazon Koop op Bol.com

Philips Hue Bridge

De Philips Hue Bridge bestuurt moeiteloos Zigbee lampen en accessoires, van o.a. Philips/Signify en IKEA. De mogelijkheid om groepen en scenes in te zetten zijn uitgebreider dan die van de IKEA Tradfri Gateway. Ook geeft de Hue Bridge statussen van apparaten betrouwbaarder door.

Koop op Amazon Koop op Bol.com

5 reacties

Thomas · 18 augustus 2020 op 09:22

Hue heeft wel degelijk zelf een smart-stopcontact:

https://www.philips-hue.com/nl-nl/p/hue-smart-stekker/8718699689285

Ton · 27 oktober 2020 op 07:13

Is de firmware van de TRÅDFRI Draadloos plug-in stopcontacten die nu in de winkel liggen, recent genoeg? Of dient deze eerst geupgrade te worden via de TRÅDFRI Bridge.

Dat maakt de aankoopprijs, van 10 euro versus 30 voor de HUE plug al een stuk minder interessant.

Nog niet gesproken over toekomstige security en protocol upgrades die gaan komen, die zullen TRÅDFRI stopcontacten die gepaired zijn met HUE bridges niet ontvangen.

    Robot One · 28 oktober 2020 op 12:34

    De stopcontacten die nu in de winkel liggen, moeten hier ook mee werken. Ik heb mijn stopcontact al maanden geleden gekocht en probleemloos gekoppeld volgens de beschreven methode.

Karin · 23 november 2020 op 17:39

Wat is de bedoeling van de Hue Essentials stap precies? Ik heb de eerste stappen met de Hue app gevolgd, en in kan nu met de Hue app het stopcontact bedienen. Ook Alexa herkende het apparaat meteen. Maar de ‘Touchlink’ optie in Hue Essentials is een premium feature a €6.99. Heb ik dat nou echt nodig, en zo ja, waarvoor?

    Robot One · 3 december 2020 op 10:42

    Mogelijk is de software van het stopcontact geüpdated. Als het je is gelukt het te koppelen zonder Touchlink, is dat helemaal goed. Bij mijn (wat oudere) stopcontact ging het wat moeizamer.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *