Smart Fridge voor een prikkie

Gepubliceerd door Robot One op

Koelkastthermometer

Maak je domme koelkast slim

Een van die apparaten die je niet zo maar gaat vervangen door een slimme variant is de koelkast. Want een koelkast die goed werkt inruilen voor een peperdure ‘connected fridge’ van 1.000 euro of meer is eh… niet zo heel erg smart.

Maar ja, er is iets voor te zeggen om de temperatuur van je biertjes goed in de gaten te houden. Of, sociaal wenselijk: om voedselverspilling te voorkomen.

De ideale temperatuur van een koelkast is volgens de Consumentenbond tussen de 3 en 4 graden, maar hoe kun je ervoor zorgen dat het zo blijft als je huisgenoten in de kerk zijn geboren of besluiteloos een uur lang met open koelkastdeur staan te peinzen wat ze eens zullen nemen, of al de deurrubbers versleten zijn en het zaakje niet eens goed sluit?

Tel daarbij op de onnauwkeurigheid van de meeste koelkastthermostaten (een schaalverdeling van 0 tot 5, wat zo veel betekent als: het kan vriezen, het kan dooien) en het is echt wel nodig om de boel wat beter te monitoren. Dat kan met Domoticz.

Weerstation

Ik heb voor dit project een draadloze buitentemperatuurmeter besteld voor nog geen tientje. Die wordt normaalgesproken gebruikt in weerstations en is bij sommige aanbieders dan ook alleen te koop in combinatie met een binnen-display.

Draadloze koelkastthermometer

Met de buitensensor van een weerstation dat op 433MHz werkt, is het eenvoudig om de temperatuur in de koelkast te meten via Domoticz en RFXCOM. De buitensensor is los verkrijgbaar bij AliExpress en Banggood. Amazon.nl en Bol.com leveren hem alleen als onderdeel van een compleet weerstation.

Koop op AliExpress Koop op Amazon Koop op Banggood Koop op Bol.com

Een thermometer in je koelkast leggen maakt hem natuurlijk nog niet ‘smart’. Daarvoor moet je eerst iets met de meetgegevens doen. Uitlezen in Domoticz bijvoorbeeld, en acties ondernemen op basis van de resultaten.

Aangezien het om een apparaatje gaat dat op 433,92 MHz werkt, zoals veel weerstations ook, hebben we de RFXCOM nodig om deze uit te lezen in Domoticz. Voor wie hem nog niet kent: de RFXCOM kan honderden draadloze digitale apparaten uitlezen die op de standaardfrequentie 433MHz werken: ‘slimme’ stopcontacten, deur- en raamsensoren, weerstations, rolluikbediening, sirenes, rookmelders, etc.

RFXCOM XL

De RFXCOM bevat niet alleen een krachtige 433MHz transceiver (zender en ontvanger) met een USB-interface, maar vertaalt ook vele tientallen protocollen van uiteenlopende sensoren, besturingen, weerstations, etc. Werkt naadloos samen met Domoticz.

Koop op Bol.com

Normaalgesproken zou je ook een thermometer met WiFi of Zwave verbindingen kunnen gebruiken, maar de keuze voor een 433MHZ type ligt hier voor de hand. Hoe lager de frequentie namelijk, hoe makkelijker de radiogolven door vaste stof heen dringen, zoals een koelkastdeur. Niet voor niets werkt lange-afstandscommunicatie met duikboten op zeer lage frequenties, ofwel de lange golf (100..300 kHz).

Toegegeven, een koelkast geen duikboot. En als je geen RFXCOM hebt of wilt aanschaffen, dan kun je gewoon proberen of een draadloze (barbecue)thermometer met WiFi (2,4GHz of 5GHz) of Zwave (868,42 MHz in Europa) te gebruiken.

Hoofdzaak is dat je de meetresultaten in Domoticz krijgt. In dit geval met RFXCOM (nadat deze in de hardware-lijst is geinstalleerd), wordt er automatisch een apparaat van het type ‘Temperatuur+Vochtigheid’ aangemaakt. In dit geval van het subtype ‘Alecto WS1700’. Door een aantal notificaties in te stellen in dit apparaat maak je de koelkastthermometer nuttig:

Schermafbeelding notificaties koelkastthermometer

Fridgecam

Oké, nu weten we dat de koelkast lekker koel blijft. Maar weet je ook wat erin ligt? Dat is in de supermarkt altijd de vraag. Hoe handig zou het zijn als je het even kon bekijken. Daar is de Fridgecam voor bedoeld: een IP-camera met accu die je in je tegen de deur van je koelkast plakt (even goed uitrichten is wel nodig) en een foto maakt van de inhoud.

Fridgecam

De Fridgecam maakt een foto zodra je de koelkast opent en stuurt hem naar de speciale smartphone app. Daarin kan een boodschappenlijstje worden bijgehouden. Wordt met een verstelbare beugel en een stevige 3M sticker aan de binnenkant van je koelkastdeur bevestigd.

Koop op Amazon

Dat gebeurt zodra de Fridgecam constateert dat de deur open gaat, waarschijnlijk doordat dan het licht aan gaat. Bij de camera hoort een app die via beeldherkenning automatisch kan vaststellen wat je nog in voorraad hebt en zelfs een automatische boodschappenlijstje kan samenstellen.

Tot zo ver het verkooppraatje van de bedenkers. Inmiddels is de Fridgecam flink in prijs gedaald en lijkt het een interessante koop om eens mee te experimenten.

Maar wat blijkt? In de koelkast gaat de Fridgecam in slaapstand. Er is geen permanente WiFi verbinding (anders zou de accu ook snel leeg zijn). Als je de koelkast opent, moet de Fridgecam dus ontwaken, verbinding maken met WiFi, een foto maken en deze uploaden naar de server. Tegen de tijd dat dit allemaal is voltooid, is de koelkastdeur meestal alweer dicht. Negen van de tien keer verschijnt er geen foto in de app.

Als er wel een foto verschijnt, is deze vaak onbruikbaar. Zodra je de deur opent, beslaat namelijk de lens van de Fridgecam door het temperatuurverschil. Met dit als resultaat:

Kan het beter? Ongetwijfeld. Misschien met anti-condens spray op de lens van de camera. Maar dat lost de WiFi problemen niet op. Misschien door een IP-camera in de keuken te hangen die op de koelkast is gericht en wordt getriggerd via een deurcontact? Dat werkt weer niet als je voor de koelkast staat, zoals toch wel meestal het geval is als je er iets uit wilt pakken.

MyKitchen app

En in de tussentijd? Er is wel een app waarin je kunt bijhouden wat je in voorraad hebt, compleet met barcode en THT-datum: My Kitchen van Steljoy, voor Android. Ongetwijfeld is er voor de iPhone iets vergelijkbaars. Maar wees gewaarschuwd: je voorraden hierin die bijhouden, kost nogal wat discipline!

Bedenk je zelf een briljante oplossing? Deel hem in de reacties hieronder!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *