Review: Smart Life (Tuya) Rolluikschakelaar

Gepubliceerd door Robot One op

Modern huis met rolluiken

Een (bijna) perfecte oplossing voor het bedienen van je rolluiken

Update 19 april 2020

De Smart Life (Tuya) Rolluikschakelaar met WiFi bediening wordt onder diverse merknamen aangeboden op Amazon. Het is een handige en betaalbare oplossing voor als je de rolluiken in je huis op afstand wilt kunnen bedienen, maar ook handmatig.

Het aansluiten van een elektronische rolluikschakelaarDe schakelaar past precies in een normale wandcontactdoos en het vervangen van de mechanische inbouwschakelaar is makkelijk. Het resultaat ziet er strak en modern uit. Wat ik vooral prettig vind, is dat de schakelaar zichzelf automatisch uitschakelt na 2 minuten, terwijl je een mechanische schakelaar altijd weer moet terugzetten in de neutrale stand. De afstandsbediening via de Smart Life app werkt goed. Ook is de schakelaar geschikt voor spraakbesturing, via Amazon Alexa of Google Assistent. Wel is een sterke WiFi verbinding in huis nodig.

Bijna perfect dus. Helaas is het protocol voor het bedienen van de schakelaars niet open. Aansluiten op je eigen domotica systeem (zoals Domoticz), zal dan ook wat uitzoekwerk vereisen.

Smart Life (Tuya) Rolluikschakelaars

Deze rolluikschakelaars van Tuya / Smart Life worden onder diverse merknamen verkocht. Ze zijn ideaal om rolluiken, jaloezieën of zonweringen handmatig of via app te bedienen. Compatibel met Alexa Echo en Google Assistent. En te besturen via Domoticz.

Koop op Amazon Koop op Bol.com

Software tweaken

Bij het scannen van mijn router, zag ik dat de schakelaar bekend staat onder de naam espressif (en gebruik maakt van poort 6668). Dat wekte mijn hoop op een mogelijkheid om de software te tweaken. Na het verwijderen van de afdekplaat en vervolgens de bovenste printplaat werd duidelijk dat de schakelaar wordt bestuurd en met WiFi communiceert via een TYWE3S module.

Etersky roller shutter switch inside
De Etersky rolluik schakelaar van binnen, vlnr. na het verwijderen van de afdekplaat, onderzijde van de bovenste print en besturings-elektronica daaronder.

Dit is goed nieuws, omdat de TYWE3S als variant van de ESP8266 perspectief biedt voor het tweaken of vervangen van de software, denk aan het herprogrammeren met Tasmota (MQTT) of ESP Easy. Dat wordt een van de toekomstige projecten in mijn alsmaar groeiende ToDo-list.

Zie ook:


5 reacties

Ivan · 8 juni 2020 op 11:46

Op zoek naar informatie over rolluiken met WIFI-bediening kwam ik op dit interessante artikel terecht. Voor mij is het erg belangrijk dat een schakelaar zich automatisch uitzet. Aan tweaken begin ik niet. Dan haal ik er liever een vakman bij.

    Robot One · 12 juni 2020 op 13:17

    De Smart Life/Tuya schakelaar zet zichzelf automatisch uit. Hij is met de hand te bedienen of met spraak via Google Assistant of Alexa, maar nu dus niet meer met Domoticz. Als dat geen probleem voor je is, is deze schakelaar zeker geschikt. Is Domoticz besturing wel belangrijk, dan kun je bijvoorbeeld voor deze schakelaar met Zwave kiezen. Die is 2,5 keer zo duur en ik heb hier geen ervaring mee. Een ideale oplossing is er nog niet.

luuk · 17 juli 2020 op 13:30

Kan je hiermee je rolluiken een kwart open zetten of iets dergelijks, op tijd of op zonsopgang instellen? Prijs technisch zeer interessant, zeker vanuit aliexpress. Hoe is het wifi ontvangst van zo’n kastje? Alvast bedankt.

    Tjeu · 5 mei 2021 op 11:58

    Kun je de rolluiken wanneer ze omhoog of omlaag gaan via de app stoppen? Dus gedeeltelijk open.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *