Slimme kerstverlichting in je tuin

Gepubliceerd door Robot One op

Kerstlampjes in kerstboom met sneeuw

Kerstlampjes besturen met Philips Hue en Domoticz

In de donkere dagen voor kerstmis zijn er veel lichtpuntjes: kerstverlichting! Die maakt alles gezelliger. En dit jaar maken we die ook slim. Dat kan door hem te koppelen aan Domoticz. Met een slim outdoor stopcontact en een paar simpele regels code zorg je ervoor dat de kerstverlichting aan en uitgaat wanneer jij dat wil.

Er zijn diverse buitenstopcontacten beschikbaar, maar de meeste hebben het nadeel van een beperkt bereik. Ik heb gekozen voor het Zigbee systeem omdat ik nu eenmaal al mijn lampen in huis ‘slim’ heb gemaakt hiermee. EN om het bereik op een simpele manier te vergroten.

Daarop voortbordurend wilde ik ook een slim buitenstopcontact. Nu meteen, voor de kerstverlichting, maar straks misschien ook voor sfeerverlichting of wie weet, een elektrische terrasverwarming in de tuin. Na wat Googlen vond ik er precies 1: het Ledvance SMART+ outdoor stopcontact.

Waterdicht Zigbee buitenstopcontact

Dit buitenstopcontact van Osram/Ledvance is ideaal in kersttijd om je buiten-kerstverlichting mee aan te sturen via Hue, Trädfri of elk ander Zigbee-systeem en Domoticz, maar ook leuk in de zomer, voor de feestverlichting op die lange zwoele zomeravonden, of om tuinlampen of de fontein in je vijver aan en uit te zetten. Beetje rare beschrijving op Bol.com, want dit is echt een buitenstopcontact (staat ook op de doos).

Koop op Amazon.nl Koop op Bol.com

Waterdichte oplossing

Het outdoor stopcontact ziet er stevig uit en voelt ook robuust aan. Je kunt er een stekker in doen die wordt afgedekt met een kapje, dat vervolgens weer met rubbers wordt afgedicht. Met een klem sluit je het ding goed af. Een stekker van kerstverlichting heeft echter meestal ingebouwde transformator en is dus te groot om het kapje helemaal dicht te kunnen maken.

De oplossing is: óf het stopcontact bevestigen aan een wand (of tuinschutting) zodat het kapje als een afdakje werkt, óf het stopcontact op een verhoging plaatsen (een tuintafel, een baksteen o.i.d.) en er een emmer overheen plaatsen.

Lidl stopcontact

Helaas bleek het bereik van het buitenstopcontact achter in de tuin toch te beperkt om het vanuit huis aan te sturen. Ik had een repeater nodig! Nou is iedere Zigbee-lamp een repeater (d.w.z. ieder Zigbee apparaat geeft instructies en statussen door naar alle andere Zigbee apparaten in de buurt), maar omdat aan bijna al mijn lampen ook nog steeds een mechanische schakelaar vastzit (die dus ook helemaal uit kan staan), besloot ik hiervoor een Zigbee stopcontact te gebruiken.

Handig dat de Lidl die stopcontacten sinds kort verkoopt voor een tientje, van het merk Silvercrest/Livarnolux. Ze zijn bedoeld voor het nieuwe goedkope Zigbee smarthome systeem van de Lidl, maar werken ook vlekkeloos samen met de Philips Hue en dus met Domoticz. Toevoegen aan het Zigbee netwerk gaat simpel door in de Hue app een lamp toe te voegen en dan 10 seconden de knop op de (ingeplugde) smartstekker in te drukken.

Het Lidl smarthome systeem is wat mij betreft overigens wel veelbelovend, maar niet echt een volwaardig alternatief voor andere systemen, omdat er (nog) geen koppeling met Domoticz mogelijk is. Ook kan het niet overweg met alle andere Zigbee sensoren (bijvoorbeeld wel met sensoren van het goedkope Chinese merk Blitzwolf; getest met overstromingssensor en IR bewegingssensor, maar weer niet met raam/deurcontacten van Xiaomi/Aqara, die veel eleganter zijn dan de vrij lompe sensoren van de Lidl zelf). Daar besteden we ongewijfeld nog een keer aandacht aan op Robothuis.nl.

Als het buitenstopcontact is toegevoegd aan Hue, is het ineens ook zichtbaar als nieuw apparaat in Domoticz en kunnen we het besturen, bijvoorbeeld met een dzvents script;

-- dzvents script voor kerstverlichting: AAN bij zonsondergang, UIT na middernacht

return {
  on = {
    timer = {
      'at sunset',        -- gebruikt info over zonsondergang van Domoticz
      'at 00:01',        
    }
  },
  execute = function(domoticz, timer)
    if domoticz.time.matchesRule('at sunset') then
      domoticz.devices('Buitenstopcontact').switchOn()
      bericht = 'De lampjes gaan aan'
    else 
      domoticz.devices('Buitenstopcontact').switchOff()
      bericht = 'De lampjes gaan uit'
    end
    domoticz.notify(bericht, 'statusmelding', PRIORITY_NORMAL, nil, nil, domoticz.NSS_PUSHOVER)
  end
}

Dit script schakelt de kerstverlichting aan bij zonsondergang en uit om 1 minuut na middernacht. Die tijden zijn simpel aan te passen naar voorkeur. En zo simpel is het. Vrolijke kerst!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *