Maak je ‘domme’ lampen smart

Gepubliceerd door Robot One op

Tuya Smart WiFi switch in krimpfolie, in IKEA kroonluchter

WiFi Smart Switch van Tuya/Smart Life inbouwen in een bestaande lamp

Update 29 april 2020: Tuya heeft op 28 april laten weten IFTTT vanaf 26 mei 2020 niet langer te ondersteunen. Ook krijgen software-ontwikkelaars niet langer toegang tot de Tuya API. Het bedrijf sluit de deuren dus voor andere smarthome systemen. We zullen moeten nadenken over een meer ingrijpende oplossing, zoals het flashen van nieuwe firmware. Wordt vervolgd.

Heb je je hele huis met slimme (Zigbee) lampen uitgerust van IKEA of Philips? Er blijven altijd wat lampen over waar niet zo maar een ander peertje of spotje in kan. Zo heb ik in de huiskamer een kroonluchter hangen met 8 halogeenlampjes. Die vervang je niet eenvoudig door een ‘slim’ exemplaar. Een volkomen nieuwe lamp zou een oplossing zijn, maar waarom? Dankzij een kleine WiFi Smart Switch is ook deze lamp nu onderdeel van mijn Domoticz systeem.

De WiFi Smart Switch (ik kocht er een onder de merknaam eMylo) is een apparaatje van Tuya/Smart Life) waarmee je iedere lamp via WiFi kunt bedienen. Standaard via de Smart Life app of Google Assistant. En met wat kunstgrepen ook via Domoticz. Je schakelt hem gewoon tussen de netaansluiting van de lamp en de lamp zelf. Het apparaatje kost minder dan een tientje, is dus goedkoper dan een normale witte IKEA Tradfri lamp.

IKEA Kroonluchter

Ik heb het geval ingebouwd in een ‘kroonluchter’ van IKEA die al zo’n 15 jaar in mijn huiskamer hangt en zo’n beetje de enige lamp in huis is die nog niet extern was te bedienen. Het inbouwen van de WiFi Smart Switch zou niet lukken in de originele behuizing. Die is met afmetingen van 7x4x2 cm namelijk niet echt klein te noemen. Maar door de behuizing te verwijderen en de resetknop met een zijkniptang in te korten, paste het wel in de behuizing van de lamp, zonder dat er lelijke externe kastjes e.d. nodig zijn.

Om de schakeling tegen kortsluiting te beschermen, heb ik hem wel ingepakt in shrinkwrap folie. Met een gaatje erin voor de resetknop, uiteraard. Het resultaat: een veilige kleine unit die precies in de loze ruimte van de lamp-behuizing past. Je ziet aan de buitenkant van de lamp niks, maar kunt hem nu ineens wel op afstand bedienen!

WiFi Smart Switch (Tuya)

Deze slimme schakelaar van Tuya is onder diverse merknamen te koop. Ideaal om lampen te automatiseren die je niet zo maar kunt vervangen door een Hue of Tradfri (Zigbee) variant. Eenvoudig te installeren. Compatibel met Alexa Echo, Google Assistent en Domoticz (via IFTTT). In deze aanbieding extra goedkoop, verkrijgbaar per 4 stuks!

Koop op Amazon

Hoe gaat het in zijn werk? Simpel: een beetje fysiek geweld, een beetje Fingerspitzengefühl en wat programmeerkunsten.

STAP 1:
Schroef de trekontlastingen aan beide zijden van de Smart Switch los met een kleine kruiskopschroevendraaier.

STAP 2:
Wrik nu voorzichtig de behuizing los met een kleine platte schroevendraaier (bijvoorbeeld een spanningszoekertje).

STAP 3:
Haal de printplaat uit de behuizing en knip een stuk van de lange resetknop af met een zijknip- of combinatietang.

STAP 4:
Knip een stuk krimpfolie af dat net lang genoeg is om het apparaatje in te pakken. Maak een gaatje op de plek van de resetknop. De krimpfolie die ik gebruikte, vond ik bij Conrad.nl.

STAP 5:
Verhit de folie voorzichtig boven een gasfornuis of met een heteluchtpistool, tot het plastic strak rondom de printplaat zit.

STAP 6:
Zet de zekering van de lamp uit, maak hem open en plaats de unit met kroonsteentjes tussen de normale net-aansluiting en de lamp-aansluitingen. Zet dan de zekering weer aan. Je zult zien dat de blauwe LED begint te knipperen.

STAP 7:
Koppel de unit aan de Smart Life app. Allereerst klik je op de +. Kies vervolgens het type schakelaar (Wi-Fi).

Schermafbeelding schakelaar koppelen in Smart Life app

STAP 8:
Daarna kun je in de app je WiFi SSID en wachtwoord invullen. Let op: je moet dit doen vanaf een apparaat dat op hetzelfde WiFi-netwerk actief is en dat moet een 2.4GHz netwerk zijn. Verander zo nodig tijdelijk de WiFi-instelling van je smartphone.

STAP 9:
Als de Smart Switch contact heeft gelegd, haat de blauwe LED constant branden. Je kunt nu in de app de nieuwe schakelaar een naam geven (in dit geval ‘Kroonluchter’) en hem toevoegen aan een kamer.

STAP 10:
Als je dat nog niet had gedaan, koppel dan nu (eventueel) Smart Life aan Google Home of Alexa. De lamp is dan met spraak te bedienen.

STAP 11:
We gaan nu de lamp koppelen aan Domoticz. Dat loopt via IFTTT. Open dat programma via https://ifttt.com/create.

IFTTT

STAP 12:
Klik op de + en kies als service Webhook.

STAP 13:
Geef de naam op, bijvoorbeeld ‘Kroonluchter_aan’ (geen spaties in de naam gebruiken). Klik op Create.

STAP 14:
Klik op de volgende +, kies als dienst Smart Life en vervolgens als Actie Turn on.

Smart Icoon in IFTTT

STAP 15:
Kies als device/group ‘Kroonluchter’ en klik op Create action. Op het volgende scherm kun je het beste Receive notifications when this Applet runs op uit zetten, als je niet wilt dat IFTTT je met notificaties overspoelt.

Schermafbeelding Create action in IFTTT

STAP 16:
Klik op het volgende scherm op Finish en maak vervolgens opnieuw zo’n Action aan vanaf stap 10, maar dan voor de actie Turn off.

STAP 17:
Maak in Domoticz een gebruikersvariabele aan via Instellingen > Meer opties > Gebruikersvariabelen. Geef hem de naam kroonluchter_status en als default waarde ‘Uit’.

STAP 18:
Maak in Domoticz een script (Gebeurtenis) via Instellingen > Meer opties > Gebeurtenissen > +

STAP 19:
Plak onderstaande code in het hierboven gemaakte veld. Vul in de regels met ‘key‘ (in het voorbeeld aBc0DEFGHIjklmnopQRStuVwxYZA234BcDEfGHijklM) je eigen IFTTT-sleutel in. Je vindt je eigen sleutel na inloggen bij IFTTT op de pagina https://ifttt.com/maker_webhooks.

-- Kroonluchter aan/uit schakelen via IFTTT en Tuya/Smart Life 

return {
  on = {
    devices = {
      'Kroonluchter'
    }
  },
  execute = function(domoticz, device)
    if (device.state == 'On') then
      domoticz.openURL({
          url = 'https://maker.ifttt.com/trigger/Kroonluchter_aan/with/key/aBc0DEFGHIjklmnopQRStuVwxYZA234BcDEfGHijklM'
        })
        domoticz.variables('kroonluchter_status').set("Aan")
      else
      domoticz.openURL({
          url = 'https://maker.ifttt.com/trigger/Kroonluchter_uit/with/key/aBc0DEFGHIjklmnopQRStuVwxYZA234BcDEfGHijklM'
        })
        domoticz.variables('kroonluchter_status').set("Uit")
      end
  end
}

STAP 20:
Sla het script op. Nu heb je in Domoticz een (virtuele) schakelaar die via een http-request aan IFTT de lamp kan aan- of uitschakelen!

Handbediening

Deze oplossing is goedkoop en snel te realiseren, maar heeft overigens wel één nadeel: handbediening van de lamp is niet meer mogelijk. Is dat wel belangrijk, vervang dan de oorspronkelijke lichtschakelaar door een smart type, in plaats van bovenstaande WiFi Smart Switch in te bouwen. Hieronder staat zo’n schakelaar.

Slimme (WiFi) wandschakelaar

Deze slimme lichtschakelaar is in diverse uitvoeringen en onder meerdere merknamen te koop. Hiermee kun je lampen handmatig bedienen, maar ook via Alexa Echo, Google Assistent en Domoticz. Er is wel een N-aansluiting in je lasdoos nodig!

Koop op Amazon Koop op Banggood Koop op Bol.com

Voor deze oplossing hoef je de WiFi Smart Switch dus niet in te bouwen, maar is daarvoor moet er wel een neutrale (N, blauwe) draad naar de lasdoos lopen waarin je de schakelaar monteert. Meestal is die niet aanwezig in een lasdoos voor een lichtschakelaar.

Heb je geen zin om zelf een lichtnet-kabel te gaan trekken, dan is er een andere mogelijkheid: een fysieke schakelaar op batterijen monteren, of liever: een zender die een aan/uit signaal via 433MHz naar Domoticz stuurt. Dat wordt vervolgens weer gebruikt om via bovenstaand script de WiFi Smart Switch aan te sturen.

Draadloze wandschakelaar/zender

Het ziet eruit als een wandschakelaar, maar is in feite een 433MHz zender. Hiermee kun je scripts triggeren in Domoticz, waarmee je o.a. een lamp kunt aan- of uitzetten. De versie op Banggood is overigens afwijkend en spotgoedkoop, maar gebruikt duurdere batterijen.

Koop op Amazon Koop op Banggood Koop op Bol.com

Deze schakelaar heeft geen lichtnet-aansluiting nodig, maar natuurlijk wel batterijen. Doordat er alleen een signaal wordt verzonden als iemand op de knop drukt, is de verwachting dat ze behoorlijk lang mee zouden moeten gaan.

N.b. denk eraan dat je bovenstaande schakelaar wel een 433MHz ontvanger nodig hebt, zoals de RFXCOM.

RFXCOM XL

De RFXCOM bevat niet alleen een krachtige 433MHz transceiver (zender en ontvanger) met een USB-interface, maar vertaalt ook vele tientallen protocollen van uiteenlopende sensoren, besturingen, weerstations, etc. Bijna maandelijks komen daar nieuwe apparaten bij, via firmware updates. De RFXCOM werkt naadloos samen met de meest belangrijkste home automation programma’s, waaronder Domoticz.

Koop op Amazon Koop op Bol.com

Zie ook:


2 reacties

Bram · 28 december 2022 op 15:56

Beste,

Ik heb ook een kroonluchter zonder smart lampen en ik zou deze graag koppelen aan een motionsensor van philips hue.

Heeft u misschien ideeen / tips hoe dit te doen?

Groet Bram

  Robot One · 29 januari 2023 op 15:39

  Je kunt natuurlijk een minischakelaar inbouwen die je aan de Philips Hue kan koppelen, zoals deze van Sonoff: https://amzn.to/3DjQhxR. Je kunt dan een regel maken in Domoticz, of rechtstreeks in de Hue app om de schakelaar te bedienen als de sensor beweging detecteert.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *