Houd je smarthome systeem koel
Monitor de Raspberry Pi temperatuur in Domoticz
In een vorig artikel beschreef ik hoe je de Raspberry Pi 4B inclusief SSD en noodvoeding in een metalen behuizing inbouwt. Zelfs zonder ventilator werkt dit prima. De RPi4 heeft wel de reputatie dat hij hij snel heet kan worden, maar van Domoticz wordt hij nauwelijks warm. Wil je dat zeker weten, dan houd je met een eenvoudig script de systeemtemperatuur eenvoudig in de gaten.
Natuurlijk zijn er plugins om alle aspecten van je RPi te meten, zoals de PiMonitor waarmee je behalve temperatuur het geheugengebruik, CPU-belasting en -snelheid e.d. kan bijhouden. Leuk voor de statistieken, maar onnodig uitgebreid als je alleen maar de zekerheid wilt dat je systeem stabiel loopt. Dat kan simpel en snel met een bash script.
Stap 1:
Maak allereerst via Instellingen > Hardware
een virtuele sensor aan van het Type temperatuur. Noteer de idx waarde van deze sensor.
Stap 2:
De sensor komt op het tabblad Temperatuur in Domoticz. Klik daar op het bel-icoontje van het apparaat om een notificatie aan te maken. Vink jouw favoriete notificatie-systemen aan:
Stap 3:
Maak nu een bash script:
sudo nano /home/pi/domoticz/scripts/montemp.sh
Stap 4:
Tik het onderstaande script over om er zeker van te zijn dat er geen vreemde tekens (carriage returns) in staan; bij kopiëren en plakken heb je kans dat het niet werkt, zonder dat je ziet waarom niet. Pas eventueel de poort (8080) waarop Domoticz draait aan (hier 8080) en vul bij idx= het in stap 1 genoteerde apparaatnummer in.
#! /bin/sh temp=$(vcgencmd measure_temp | egrep -o '[0-9]*\.[0-9]*') url="http://127.0.0.1:8088/json.htm?type=command¶m=udevice&idx=571&nvalue=0&svalue=$temp" curl -s $url
Stap 5:
Open crontab om het bestand automatisch te kunnen uitvoeren:
crontab -e
Zet de volgende regel onderaan de lijst. Hij zorgt voor een temperatuur-check om de vijf minuten:
*/5 * * * * bash /home/pi/domoticz/scripts/montemp.sh /dev/null 2>&1 &
En zo simpel is het!
Zie ook:
3 reacties
Willem · 21 november 2020 op 16:26
handig. maar hoe koel je ‘m dan af met domoticz?
Gerwin · 5 januari 2021 op 13:41
Waarom voeg je niet gewoon de motherboard sensors als hardware toe? dan heb je meteen de temperatuur cpu memory en disk/sd kaart gebruik?
Robot One · 7 januari 2021 op 08:32
Goede tip!