IKEA Tradfri lampen probleemloos koppelen aan Domoticz

Gepubliceerd door Robot One op

Onderdelen van de IKEA Tradfri smart lighting serie

Stap voor stap proces om IKEA Tradfri en Domoticz werkend te krijgen

Net als alles in het leven is een IKEA Tradfri lamp koppelen aan Domoticz makkelijk als je het snapt. Toch heeft deze ‘smart lightbulb’ al veel mensen tot wanhoop gedreven. Daar maken we nu een eind aan.

Wat is er aan de hand? Als je een lamp aan Domoticz wil koppelen, moet je deze lamp resetten. En dan gaat in zijn werk door hem een aantal keer UIT en weer AAN te zetten (je start met AAN en eindigt met AAN).

Makkelijk toch? Helaas reageren niet alle Tradfri lampen hetzelfde. De lamp met instelbaar wit-spectrum bijvoorbeeld, is tamelijk relaxed over de snelheid waarmee je UIT en AAN klikt. Gaat vaak in 1x goed en is eenvoudig te reproduceren. De lamp geeft ook goed aan wanneer het is gelukt: hij gaat duidelijk zwakker branden en weer feller, en knippert dan.

Maar dat werkt niet altijd zo probleemloos. Zo luistert het bij de Tradfri 1000 lumen LED lamp nogal nauw.

De Grote Truc

Deze Tradfri lamp aan Domoticz koppelen heeft nogal wat mensen hoofdpijn bezorgd, omdat het resetten zo ‘lastig’ is. De Grote Truc is op gelijkmatige snelheid, niet te langzaam en ook niet te snel, de lamp minstens zes keer UIT en weer AAN te zetten en dan even te wachten. Acht of negen keer is ook geen probleem, zoals je zult zien in onderstaand filmpje.

De lamp lijkt daarna heel even minder fel te gaan branden. Dit is nauwelijks waarneembaar, zeker bij daglicht. Als je nog even een paar seconden wacht, gaat de lamp langzaam minder fel branden, maar niet zo heel erg duidelijk. En dan weer langzaam feller. Tot slot lijkt hij een keer te knipperen. Dit alles met overtuigingskracht van een slappe vaatdoek. Geduld, doorzettingsvermogen en een onvermoeibaar vertrouwen dat het toch ooit moet lukken, is belangrijkā€¦ Zeker als het je eerste keer is.

Het Stappenplan

Om duidelijk te maken wat deze eigenzinnige lamp van je verlangt, heb ik het proces gefilmd. Dat geeft je de beste indruk over het proces.

Filmpje waarin de 1000lm Tradfri lamp wordt gereset.

En nu jij. Volg de volgende stappen:

STAP 1:
Open Domoticz in je browser en ga naar Instellingen > Instellingen. Scroll naar beneden en controleer of er linksonder op de pagina een vinkje staat bij Accepteer nieuwe hardware/sensoren. Zo niet, zet dit aan.

STAP 2:
Als je in Zigate eerder hebt ingesteld dat er geen maximum zit aan de tijd waarbinnen nieuwe apparaten mogen worden gekoppeld, kun je de volgende stap overslaan. Je kunt zien of dit het geval is als de blauwe led van de Pizigate voortdurend blijft knipperen.

Is dit niet het geval, ga dan naar Instellingen > Hardware > Zigate en kijk naar de derde regel van beneden:
Permit join time on start (0 disable join; 1-254 up to 254 sec ; 255 enable join all the time).
Zet hier de gewenste waarde. Klik vervolgens NIET op Toevoegen (een veelgemaakte fout šŸ™‚ want dan wordt er een nieuwe instantie van de Zigate hardware aangemaakt en dat is alleen maar verwarrend. Scroll in plaats daarvan naar boven en klik op Aanpassen.

STAP 3:
Schroef je Tradfri lamp in de fitting van bijvoorbeeld een schemerlamp met een makkelijk te bedienen schakelaar. Zet hem aan.

STAP 4:
Voer nu de UIT-AAN-UIT-AAN cyclus uit zoals hierboven beschreven en te zien in het filmpje. Zie je niet de gewenste reactie, wacht dan even en herhaal deze stap. Pas de AAN-UIT snelheid lichtelijk aan.

STAP5:
Kijk op Domoticz naar de pagina Overige. Daar staat de Zigate Notifications widget. Open die. In de laatste regel hoort de regel te staan (mogelijk met een ander DeviceID):
Successful creation of Widget for :TRADFRI bulb E27 W opal 1000lm DeviceID: 6545.
Dat is een teken dat het gelukt is.

STAP 6:
Ga in Domoticz naar de pagina Instellingen > Apparaten.

Er is een nieuw apparaat toegevoegd onder ZIGATE

Je ziet je nieuwe apparaat nu vrijwel bovenaan staan met een groen pijltje ernaast. Dat betekent dat het nog niet aan de gebruikersinterface is toegevoegd. Klik hierop om het toe te voegen, zoals gebruikelijk en geef je lamp een naam. Nu is hij onder het tabblad Schakelaars onderaan te vinden. Klaar!


Fysieke lichtschakelaar

Wil je midden in de nacht even naar de WC, dan heb geen behoefte om je in het donker je telefoon en eventueel je bril te zoeken en vervolgens naar een fel smartphone-display te staren om via Domoticz de lamp aan te doen. Dan is een fysieke lichtschakelaar toch wel handig. Nou heeft IKEA een prima draadloze afstandsbediening voor haar TrƤdfri lampen. Die werkt perfect samen met Domoticz. Koppel daartoe, nadat je de lamp met Domoticz hebt gekoppeld, de afstandsbediening met de lamp. Dat is een kwestie van de afstandsbediening dicht bij de lamp houden en het koppelknopje 15 seconden lang vasthouden. In de handleiding staat dit ook.

De lamp werkt daarna nog steeds in Domoticz, maar ook met de afstandsbediening. En: als je in de afstandsbediening de helderheid van de lamp verandert, wordt dat mooi teruggekoppeld naar Domoticz. Net zo makkelijk!

Wit spectrum Tradfri lamp plus dimmer

De IKEA wit spectrum lamp is niet bedoeld voor feestverlichting, maar om de ideale lichtkleur in te stellen voor gezelligheid in huis (warm wit) of om te knutselen/werken (koud wit). Gemakkelijk aan Domoticz te koppelen zonder hub, en ook handmatig te bedienen met de bijgeleverde (reeds gekoppelde) afstandsbediening.

Bekijk op IKEA.com Bekijk op Amazon

Zigate? Pizigate?

Nog ƩƩn ding: de Raspberry Pi heeft standaard geen hardware aan boord voor het besturen van Zigbee-apparaten, zoals de IKEA TrƤdfri en Philips Hue. Die zul je eerst moeten installeren. De beste oplossing daarvoor is Zigate: een hardwareproject in verschillende uitvoeringen.

Ik heb een Pizigate geĆÆnstalleerd: een printplaatje dat je bovenop de GPIO connector van je RPi steekt. Dat werkt uiteindelijk hetzelfde als met een Zigate dongle die op een USB-poort van de RPi wordt aangesloten. Nadelen? Het kost ongeveer drie tientjes. Met de dongle ben je een USB-poort kwijt. En met de Pizigate kun je geen metalen behuizing voor de Raspberry Pi gebruiken, omdat die de radiogolven afschermt. Voordeel? Je hebt geen extra Tradfri Gateway of Hue Hub meer nodig. En die kosten zeker ook 3 tientjes, of meer. Plus voeding, plus kabels, plus een omslachtige installatieprocedure.

Zie ook:


8 reacties

Marcel · 23 december 2019 op 21:55

Het zou handig zijn als de link: Nederlandse handleiding: de Pizigate werkend krijgen in Domoticz (pdf) zou werken.

Rob · 13 mei 2020 op 12:20

Ik heb een aardig Ikea zigbee netwerk inmiddels. Ik blijf alleen met die ronde afstandsbediening in mijn maag. Ik kan hem wel koppelen aan lampen en dat hij tegelijkertijd ook in domoticz werkt. Echter heb ik nu spotjes in de keuken gemaakt en, na het koppelen in domoticz, geprobeerd de afstandsbediening ook te koppelen maar daar gooit hij dan de controller (30 watt) uit het zigbee netwerk en koppelt dan met de afstandsbediening….dus of het 1 of het ander maar niet samen. Nu kan ik de ab toevoegen in zigbee, maar hoe koppel ik het dan in domoticz aan elkaar zodat de dimfunctie werkt??

  Robot One · 15 mei 2020 op 08:40

  Ik heb dezelfde ervaring met de ronde IKEA afstandsbediening. En met de vierkante (aan/uit) ook. De IKEA lamp kan alleen aan de afstandsbediening of alleen aan de gateway gekoppeld zijn. Hoe dit voor de controller werkt, heb ik niet kunnen testen, want die heb ik niet. Ik heb mijn IKEA lampen overigens nu gekoppeld aan een Philips Hue Bridge.

kevin · 23 september 2020 op 18:54

hi, goed artikel, ik heb de pizigate ook werkend met domoticz, nu zag ik een firmware update beschikbaar, heb je deze zelf al gedaan? Zoja hoe gaat het flashen met een pizigate?

Steven · 8 december 2020 op 16:49

Hi, Ik vind 30 euro voor een Pizigate toch nog wel erg veel.
Ik ben wat verder gaan zoeken en ik vond dat zigbee devices ook werkt met een CC2531 usb stick. Kost iets van 3 a 4 euro op AliExpress. Je moet het alleen wel even flashen met de juiste firmware, maar er zijn genoeg handleidingen hoe je dat moet doen.
En met een soldeerbout en een beetje geduld kan je de stick zelf flashen met een raspberry pi.

Ik heb echter maar 1 probleem, het lukt mij maar niet om met de tradfri dimmer de lampen ook echt te dimmen. Aan & uit gaat prima, maar dimmen niet.

  Robot One · 10 december 2020 op 21:35

  Heel goed, we blijven evolueren, maar ik heb hier nog geen ervaring mee. Het lijkt me een leuk kerstvakantieproject, als die bestelling nog op tijd binnenkomt! Het grote voordeel van Pizigate vond ik dat het een HAT was die op de uitbreidingsbus van je Raspberry Pi kon worden ingeplugd, in plaats van de zoveelste USB-stick. Ik heb aan USB ook al een Zwave stick en een RFXCOM XL hangen en wil daar eigenlijk vanaf. De Pizigate gebruik ik niet meer, in plaats daarvan heb ik een driver voor de API van de Philips Hue hub voor het besturen van de lampen, met als voordeel dat die naadloos met Google Home samenwerkt. De volgende transitie is die te vervangen door de veel goedkopere (ā‚¬19,95) Silvercrest/Lidl gateway, zodat de Hue Gateway naast de Ikea Tradfri Gateway in de rommeldoos kan. Helaas heb ik die Silvercrest (lijkt sterk op de Chinese Xiaomi Aqara) nog niet aan de praat met Domoticz.

  Egbert · 9 januari 2021 op 19:00

  In domoticz kan ik met domoticz-zigbee2mqtt-plugin en dzvents script aan/uit, dimmen en kleur aanpassen met de commandos:

  domoticz.devices(‘IkeaLamp’).switchOn()
  domoticz.devices(‘IkeaLamp’).dimTo(60)
  domoticz.devices(‘IkeaLamp’).setKelvin(70)

  De Range van de kelvin parameter: 0 is coldest, 100 is warmest.
  De volgorde van de commandos is gevoelig.
  Als je het kelvin commando als eerste plaatst lukt het niet om te dimmen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *