Geen smart home zonder robotstofzuiger
Ook een hekel aan stofzuigen of dweilen? De Xiaomi Roborock doet het voor je!
Stofzuigen is een van de huishoudelijke taken die het meest belastend zijn voor de rug, maar ook voor de zenuwen. Door de harde snerpgeluiden van een ouderwetse stofzuiger knalt je bloeddruk door het dak. De katten schieten naar buiten, de hond kruipt weg, en het baasje erachteraan, als het kan.
Soms lijkt het wel alsof de ontwikkeling van de stofzuiger sinds deze uitvinding aan het eind van de negentiende(!) eeuw. De apparaten zijn sindsdien wat handzamer geworden, maar ze veroorzaken nog net zo veel overlast. Een robotstofzuiger staat dan ook bij veel mensen al lang op het verlanglijstje. Maar welke? Wie op internet de vergelijkingen leest, komt tot één heldere testwinnaar: de Xiaomi Roborock S50. Het is een betaalbare robotstofzuiger met een acceptabel lawaainiveau die lang meegaat, Engels spreekt en aan zowel Google Assistant als Alexa en Domoticz is te koppelen. Zijn opvolger, de S6, is inmiddels uit en is in feite hetzelfde apparaat, maar dan € 100 duurder. Deze evaluatie is gebaseerd op reviews, vergelijkingen en shoot-outs op Youtube en andere media.
Xiaomi Roborock S50 robotstofzuiger met dweilfunctie
Xiaomi Roborock S60 robotstofzuiger
Het apparaat is volgebouwd met sensoren, scanners en een AI-engine die de ruimte waarin hij opereert steeds beter leert kennen zodat hij dus ook steeds beter zijn werk kan doen. Waarna hij zelfstandig naar de lader terugkeert. En als dat niet genoeg is: hij kan ook voor je dweilen. Niet met chloor of een sopje, dus hoe effectief dat werkelijk is, moet nog blijken. Maar het kan.
1,35 Min/m2
Dat alles duurt natuurlijk wel wat langer dan met de hand stofzuigen: hij doet 46 minuten over een ruimte van 34m2, ofwel 1,35 minuut per vierkante meter. Het maakt niks uit als je er niet naast hoeft te gaan staan kijken. Wat je de eerste keer natuurlijk wel doet. Het is fascinerend om te zien hoe zo’n apparaat te werk gaat, tegelijk de ruimte in kaart brengt, zich uit moeilijke omstandigheden redt zoals een woud van in de weg staande stoel- en tafelpoten, convectorputten, drempels en een hondenmatje dat opgefrommeld op de grond ligt. Of hoe hij hardnekkige droge blaadjes die steeds wegwaaien achterna jaagt, tot ze echt in de stofcontainer verdwijnen.
Slechts één keer was er een situatie waar de stofzuiger hulp bij nodig had: de ‘zwiepborstel’ die stofjes richting de zuigmond moet slingeren, had een kwijtgeraakt oortelefoonsnoertje om zijn as opgerold. De ingebouwde damesstem meldde netjes dat ik deze borstel moest nakijken, maar de stofzuiger ging wel door. Zwiepborsteltjes, maar ook rolveeg-borstels, dweilen en filters zijn trouwens altijd bij te bestellen, mochten ze defect raken.
Accessoireset voor je S5, S50 of S60 robotstofzuiger
Zesarmige zijborstel voor je S5, S50 of S60 robotstofzuiger
Bij onbeheerd gebruik zal de Roborock S50 niet snel opgeven, tenzij het apparaat echt vastloopt of de accu leeg raakt, natuurlijk. Die heeft een capaciteit van 5200mAh en daarmee kun je zeker anderhalf uur probleemloos zuigen.
Spot Cleaning
En dan, nadat de hele woonkamer schoon is, gaat er iemand pelpinda’s eten. Wéér drie kwartier zuigen? Gelukkig niet. De robotstofzuiger heeft een Spot Cleaning modus die een gebied van 1,5 bij 1,5 meter grondig schoonmaakt in een paar minuten. Je tilt hem gewoon op, zet hem op de plaats delict en drukt op het Spot Cleaning knopje. Als hij klaar is, druk je op het Charging knopje en hij rijdt zelf terug naar de ‘dock’ (het laadstation).
Cooler nog is het natuurlijk om de stofzuiger via de app zelf naar een bepaalde plek in de kamer te laten rijden, daar de reinigingsoperatie uit te voeren en hem terug te sturen. Het lijkt wel een speelgoedautootje!
Met de app van Xiaomi stel je de Roborock S50 probleemloos in, update je de firmware naar de nieuwste versie (dat duurt wel een paar minuten), start, pauzeer en stop je de stofzuiger en kun je zones instellen in je kamer, die misschien eens wat vaker moeten worden schoongemaakt. Via een ‘scene’ menu kun je ook getimede acties instellen.
Koppelen met Google Assistant
De Roborock S50 koppelen met Google Assistant is een eitje, vanuit de Home app van Google, waar je je Mi Home account aan kunt koppelen. Je voegt hem in die app toe aan een bepaalde ruimte en geeft hem een passende naam. Daarna kun je de volgende spraakcommando’s gebruiken:
- “Start cleaning”
- “Start vacuuming”
- “Stop vacuuming”
- “Stop cleaning”
- “Pause the [vacuum name]”
- “Dock the [vacuum name]”
- “Send the [vacuum name] home”
- “Charge the [vacuum name]”
- “Is the [vacuum name] charging?
Een beetje gemixt Engels en Nederlands dus, zal in de praktijk blijken, maar tamelijk intuïtief als je er eenmaal aan gewend bent.
Koppelen aan Domoticz
Vervolgens koppelen we de Roborock S50 aan Domoticz. Dat is wat meer werk, omdat er een server voor Mi hardware en een Python plugin voor moet worden geïnstalleerd, die een nieuwere versie van Python nodig heeft. Het wordt een vrij technisch verhaal. In een volgend artikel gaan we daar dieper op in.
2 reacties
Willem · 22 november 2020 op 20:21
Interessante apparaten. maar hoe zit het met filtering? Ik ben decennia geleden al overgestapt op stofzuigers met hepa-filters, maar nog steeds ruik je het fijnstof dat door zo’n apparaat in het rond wordt geblazen. Sinds jaren heb ik nu een ingebouwd stofzuigsysteem, de unit op zolder met een uitblaas door een pijpje in het dak. in huis alleen de (lange) slang. dit is wel nog steeds handwerk, maar geen fijnstof in huis. Ik ben benieuwd hoe zo’n robotzuiger ‘ruikt’….
Robot One · 3 december 2020 op 10:51
Ik ruik bij deze stofzuiger helemaal niks. Filters zijn natuurlijk ook te reinigen of te vervangen als je er wel last van krijgt.