Shoot-out: kort programma versus Eco stand

Gepubliceerd door Robot One op

Man wijst Eco-stand op vaatwasser aan

Zin en onzin van de Eco-stand

Samen de vaat doen als positief sociaal moment binnen het gezin; dat kan heel gezellig zijn. In de praktijk blijkt afwassen met de hand een overgewaardeerde ervaring, waar niemand op zit te wachten. Lang leve de vaatwasser! Maar hoe gebruik je hem het zuinigst: in de Eco stand, de intensieve stand of met het kort programma?

Afwassen in de gootsteen: geen optie als je het studentenhuis bent ontgroeid

Het korte programma is twee keer zo snel als de andere programma’s. Toch is het niet per definitie het zuinigst. Tijd voor een test. Met een energiemeter tussen het stopcontact en de vaatwasser gaan we de korte en de Eco programma’s draaien.

Het gaat in dit geval om een wat oudere inbouwmachine van een jaar of zes van het plakmerk Everglades (niet die op de foto). Hij is eenvoudig, robuust en gaat inmiddels veel langer mee dan zijn duurdere voorgangers van Bosch.

Deze machine heeft maar drie opties: een kort programma (50 minuten) van 65 graden, een intensief programma (2 uur) van 65 graden en een Eco programma van 50 graden (ook 2 uur). Dat laatste is heet genoeg om de dagelijkse vaat goed schoon te krijgen, maar gezien de lengte is het de vraag of dit ook daadwerkelijk stroom bespaart.

Het aansluiten van een mobiele energiemeter is genoeg om hier inzicht in te krijgen. De uitslag is duidelijk:

  • Eco Programma: 0.960 kWh
  • Kort programma: 1.340 kWh
  • Intensief programma: 1.514 kWh

Het eco programma duurt dubbel zo lang, maar verbruikt bijna 0,38 kWh minder energie dan het korte programma en 0,58 kWh minder dan het intensieve programma. Met andere woorden: het korte programma gebruikt bijna 40% meer energie en het intensieve programma bijna 60% meer van de Eco stand. Het lijkt marginaal, maar waarom zou je zo’n voordeel als echte Nederlander laten liggen? Kijk maar:

  • Met een energieprijs van 25 cent per kWh is het verschil op jaarbasis bij één volle vaatwasser per dag tussen eco en kort programma € 34,70 (tussen eco en intensief programma € 50,60).
  • Daarmee bespaar je 90 tot 131 kg CO2 emissies. Er zijn 4 tot 7 bomen (extra) nodig om dat weer op te nemen!

Stroommeetapparaat / Energiemeter

Geen zin om je koelkast uit de inbouwkeuken te slopen om op de sticker te kijken? Checken of een fabrikant met de cijfers sjoemelt om een A+++ label te krijgen? Op een stroommeter zie je direct op een groot en helder display hoeveel jouw apparaten werkelijk verbruiken.

Bekijk op Amazon Bekijk op Bol.com

Zie ook:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *