Met een gerust hart op vakantie

Gepubliceerd door Robot One op

Gemaskerde inbreker sluipt binnen via de deur

Bijgewerkt 26 juli 2023

Een goede en betaalbare alarminstallatie

Op zomervakantie en je huis twee of drie weken onbeheerd achterlaten? Je voelt je toch net iets geruster met een alarminstallatie. Je kunt daarvoor natuurlijk je standaard huisautomatiseringsysteem gebruiken, maar mijn voorkeur gaat uit naar een aparte alarminstallatie, die wel naadloos (en draadloos) is te koppelen met je domotica-systeem.

Zo ben ik echt enthousiast over de alarminstallatie van Digoo, die super eenvoudig is te installeren. In een uurtje is je hele huis beveiligd! Deze installatie biedt voor een paar tientjes alle mogelijkheden die professionele installaties van honderden of duizenden euro’s: anti-sabotagevoorzieningen, een stabiele werking, de mogelijkheid om ‘stil’ alarm te slaan en onafhankelijkheid van netstroom of internet. Beide lijken vanzelfsprekend, tot er een plaatselijke stroomstoring is of een inbreker de leidingen doorknipt.

Een installatie die volledig is gebaseerd op een standaard automatiseringssysteem, zoals Domoticz, is dan onbruikbaar. Zonder internet is het onmogelijk om een notificatie te sturen. Valt de netstroom uit, dan doet de centrale regeleenheid niks meer. Beide nadelen zijn te ondervangen, maar kosten beduidend wat inspanning en extra hardware. De alarminstallatie van Digoo heeft alle voorzieningen ingebouwd en opereert volledig zelfstandig, maar is daarnaast ook te combineren met Domoticz en andere huisautomatiserings-systemen, omdat deze werkt met standaard 433MHz standaard protocollen. Wat een 433 MHz protocol is, leg ik in een ander artikel uit. Voor nu is belangrijk om te weten dat de installatie als de netstroom enige tijd uitvalt, nog uren kan doorwerken op een ingebouwde accu en dat deze zonder (maar ook met) Wifi kan werken, maar ook notificaties kan sturen via SMS. En als de netstroom niet uitvalt, kan de alarminstallatie een script starten waarmee bijvoorbeeld de rolluiken worden gesloten of juist geopend, de lichten op volle sterkte aangaan, de camera’s in huis gaan opnemen en snapshots van de inbrekers naar de eigenaar mailen. Plus, als je van drama houdt, kan een mp3 met het geluid van je blaffende hond via je een Bluetooth box versterkt worden afgedraaid. Je eigen fantasie bepaalt de grens…

Op scherp

Deze alarminstallaties zijn in meerdere varianten (en inmiddels ook onder uiteenlopende merknamen) verkrijgbaar, die allemaal min of meer hetzelfde werken. Het principe is eenvoudig: je zet de alarminstallatie aan, krijgt een aantal seconden de tijd om het pand te verlaten en dan staat het alarm op scherp. Als je binnenkomt, krijg je een aantal seconden om het alarm uit te schakelen en zoniet, gaat er een sirene af en stuurt de installatie SMS’jes en/of notificaties via Wifi naar de vooraf ingestelde contactpersonen. Dat kunnen er meerdere zijn. Jezelf natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld de buurman of een familielid dat de boel in de gaten houdt in je huis terwijl je zelf aan de Spaanse Costa ligt.

In- en uitschakelen kan op meerdere manieren:

  • op afstand (als je de speciale app gebruikt)
  • op een numeriek toetsenbord op het scherm van het apparaat
  • met een draadloze afstandsbediening
  • met een RFID-tag (ook wel een ‘druppel’ genoemd) die je voor het paneel van de centrale houdt

Je kunt het alarm ook laten afgaan met een ‘Paniek’ of ‘SOS’ knop op het apparaat of de afstandsbediening.

Twee afstandsbedieningen worden meegeleverd. RFID tags niet, maar die zijn volop voor weinig geld te bestellen. Zorg wel dat je de juiste (125kHz) types hebt, de 13,58MHz types werken niet. Je kunt de juiste RFID tags hier bestellen.

Druppels voor Digoo alarmsysteem

Als je binnenkomt, begint het Digoo alarmsysteem te piepen. Je hebt enkele seconden tot het alarm af gaat. Wil je dan met trillende vingers een toegangscode intoetsen, of even zo’n druppel (RFID tag) voor het paneel houden? Koppel de druppel eenmalig aan de alarmcentrale, hang hem aan je sleutelbos en je kunt het alarm er veilig mee uit (en weer aan) zetten. Wel zo makkelijk.

Bekijk op Amazon Bekijk op Bol.com

Eenvoudige installatie

Ik heb inmiddels twee van deze Digoos geïnstalleerd en ze werken vlekkeloos. De installatie is een fluitje van een cent en kan binnen een uur gepiept zijn. Je bevestigt de centrale via een beugeltje dat met twee schroeven aan de muur zit, bijvoorbeeld in of bij de meterkast, in de buurt van een stopcontact. Deze beugel is een beveiliging; wordt de centrale bijvoorbeeld van de muur gerukt, dan gaat het alarm af vanwege sabotage!

Via een standaard telefoonoplader (niet meegeleverd) en een USB-snoertje (wel meegeleverd) wordt de accu van de centrale opgeladen.

Nu schakel je de centrale in en koppel je de gewenste apparaten. Meegeleverd zijn bijvoorbeeld een PIR-sensor (bewegingsdetector) en twee deur- of raamcontacten. De PIR-sensor wordt met een beugel met twee schroefjes aan de muur bevestigd. Als iemand binnen een paar meter van de sensor komt, wordt er alarm geslagen.

De deur- of raamcontacten kunnen met meegeleverde dubbelzijdige stickers op een raam/deur en kozijn worden geplakt. Als de deur of het raam gesloten is, moeten de twee onderdelen (een sensor en een magneet) niet meer dan 2,5 cm van elkaar zijn verwijderd. Gaat het raam of de deur open, dan wordt de afstand tussen de twee onderdelen te groot en slaat de sensor alarm.

Via het menu van de centrale (onderdeel ‘parts’) zijn de diverse apparaten te koppelen. Dat koppelen gaat bijvoorbeeld door het indrukken van een knopje op de sensor. Een RFID-tag voor het in- of uitschakelen van de alarmdetectie kan worden gekoppeld door deze voor de opdruk ‘RFID’ te houden.

Gedetailleerde aanwijzingen zijn verder te vinden in de gebruiksaanwijzing die in verschillende talen, waaronder Engels, beschikbaar is.

Drie versies

Inmiddels zijn er drie versies van de Digoo alarmcentrale op de markt. De eerste heeft een strak uiterlijk en een beperkt touchscreen, maar bevat alle functionaliteit die je nodig hebt. Een nadeel van dit apparaat vind ik zelf de gesproken mededelingen op een nogal hoog volume. Deze kun je gelukkig wel het zwijgen opleggen.

Strak

Het bedieningspaneel van dit alarmsysteem ziet er strak uit. Het systeem is in verschillende samenstellingen verkrijgbaar, van rechttoe-rechtaan tot extra uitgebreid met een sirene, rookdetector en zelfs camera’s (niet door mij getest).

Bekijk op Amazon Bekijk op Bol.com

De tweede versie heeft een volledig touchscreen en is daardoor wat makkelijker te bedienen. Nadeel is dat het desondanks wat ‘goedkoper’ uitziet. Dit apparaat praat wel wat minder van zichzelf, wat je als voordeel kunt zien, of juist niet. Een kwestie van smaak.

Touchscreen

Dit alarmsysteem heeft dezelfde functionaliteit, maar een full touch bedieningspaneel.

Bekijk op Amazon

De volgende uitvoering ziet eruit als ouderwetse druktoetstelefoon, zonder hoorn. Ik heb deze nog niet getest, maar het is duidelijk dat de commando’s met een numeriek toetsenbord moeten worden ingevoerd en dat het apparaat gesproken feedback geeft. Bezit je dit apparaat, dan hoor ik graag hoe het bevalt in de reacties onder dit bericht.

Gesproken feedback

Het bedieningspaneel van dit alarmsysteem heeft geen display maar geeft gesproken terugkoppeling.

Bekijk op Amazon

Welk model is het beste?

Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welk model je het beste kunt kiezen. De duurste oplossing is technisch niet slechter dan de goedkoopste. Het is in wezen allemaal hetzelfde apparaat, met een andere bediening. Mijn keuze gaat naar het tweede model: een ideale combinatie van een lage prijs en een intuïtieve bediening. Het wat meer ‘plastic’ uiterlijk neem ik dan maar voor lief: het gaat om de inhoud, niet om de verpakking.

Welke accessoires?

Standaard zitten bij de centrale een aantal raam/deursensoren en een of meer bewegingsdetectoren. Dat is misschien niet genoeg voor een hele woning met meerdere plekken waar ongewenst bezoek kan binnenkomen. Extra sensoren zijn voor enkele euro’s bij te bestellen. Ook hier kun je soms kiezen tussen oude en nieuwe modellen. En ook hier zijn de verschillen tussen oud en nieuw minimaal: een iets ander uiterlijk en in enkele gevallen andere batterijen.

Draadloze uitbreidingen

Alle Digoo alarmcentrales zijn moeiteloos uit te breiden met goedkope draadloze accessoires.

Bekijk op Bol.com

Batterijen

Een voordeel van deze sensoren is dat ze werken met goed verkrijgbare batterijen die vrij lang meegaan, zoals de AAA potloodbatterijen (nog geen 20 cent per stuk). Dat is bij duurdere sensorsystemen, zoals Z-Wave, wel eens anders (meerdere euro’s voor een batterij die binnen een maand leeg is, is daar heel normaal).

Sirene

Standaard is in de alarmcentrale een sirene ingebouwd. Die geeft zo’n 100 decibel (dB) aan geluid. Dat is vergelijkbaar met een straaljager die op 300 meter hoogte over vliegt. Overdag klinkt dit al hard, maar ‘s nachts, als een inbreker vol spanning in een stil huis binnen wil sluipen, is het (af)schrikeffect enorm. Ter vergelijking: een politiesirene van dichtbij levert 120dB, de menselijke pijngrens ligt op 140dB en 150dB levert permanente gehoorschade op. Bron: Alpine hearing protection.

Zaken om in de gaten te houden zijn overigens wel de manier waarop geluidssterkte wordt gemeten, de afstand tot de geluidsbron en het niet-lineair verloop van de decibelschaal. Om met het laatste te beginnen: een verdubbeling van het volume betekent 3dB méér. Maar: als je de afstand tot de geluidsbron verdubbelt, neemt het volume een factor 4 af. Dat wil zeggen: 100dB op 1 meter is 94dB op 2m afstand en 76dB op 16 meter afstand, niet eens meer het volume van een doorsnee wekker. Hoewel de omstandigheden (hoe stil de omgeving is) natuurlijk een rol spelen in de perceptie (beleving) van de geluidssterkte.

Moraal van het verhaal: wil je de inbreker wegjagen, dan is een sirene van 100dB vlak voor zijn snufferd in een stil huis misschien wel voldoende. Wil je de buurt waarschuwen, dan is het waarschijnlijk niet genoeg. Gelukkig is het mogelijk een externe sirene aan te sluiten, zowel via een draad als draadloos. Dat kan ook een combinatie van een sirene met een zwaailicht of flitslamp zijn. Een ideale sirene heeft zelf ook een accu en is dus onafhankelijk van het lichtnet.

Draadloze binnensirene

Deze draadloze externe sirene kan op een willekeurige plaats in huis worden opgehangen. Hij werkt op netstroom maar heeft zelf ook een ingebouwde batterij voor als de stroom uitvalt.

Bekijk op Amazon

Buitensirene met flitslicht

Deze draadloos aan te sturen sirene is ideaal voor buitengebruik: met 120dB lawaai en een helder rood flitslicht staat de buurt op scherp! Werkt op netspanning, maar ook op accu.

Bekijk op Amazon

Alles bij elkaar kun je met de Digoo alarmcentrale voor rond de € 150 een behoorlijk compleet standalone systeem bouwen om je huis te beveiligen, zonder dat het nodig is om overal kabels te trekken! En doordat deze centrale en de onderdelen ervan gebruik maken van standaard 433 MHz verbindingen, kun je deze probleemloos koppelen met je smarthome-systeem.

Zie ook:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *